«Προέχει σήμερα το ΝΑΙ να είναι πλειοψηφία και μάλιστα μεγάλη» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας σε εκδήλωση της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ, παρουσία στελεχών, βουλευτών, πρώην υπουργών και αυτοδιοικητικών της ΝΔ.

Τόνισε, ότι πιστεύει ότι η ΝΔ «πρέπει να ηγηθεί σε αυτόν τον αγώνα, αλλά όμως σαφώς πρέπει να σεβαστεί τις πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές όσων θέλουν να ψηφίσουν το ΝΑΙ», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μια διαμάχη μεταξύ κομμάτων, όπως θέλει να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και εκείνων που πιστεύουν το αντίθετο.

«Γιατί το 55-60% που θα συγκεντρώσει το ΝΑΙ είναι σίγουρο ότι δεν είναι όλοι νεοδημοκράτες. Είναι όμως σίγουρο, ότι είναι άνθρωποι δημιουργικοί που πιστεύουν ότι η πορεία της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη». Σημείωσε ότι πρέπει να μπουν στην άκρη τα κομματικά και τα εσωκομματικά και να συζητηθεί με τον κόσμο η προοπτική της χώρας και «το που θα σταθεί , μόνη της, στο πουθενά, ή μέσα σε μια οικογένεια με ασφάλεια και με μέλλον».

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ακούει μόνο εκείνους που θέλει , ακούει από το αριστερό αυτί» και ότι «είναι ισχυρογνώμων και έχει δική του γραμμή και δική του ατζέντα». «Κατάφερε να μας απομονώσει από όλους. Η χώρα σήμερα είναι χωρίς συμμάχους και χωρίς στηρίγματα. Οτιδήποτε συμβεί η χώρα είναι μόνη της» είπε ο κ. Μεϊμαράκης».

«Αν λοιπόν ήθελε να πει όχι, γιατί πρέπει να το πούμε όλοι μαζί; Γιατί δεν πάει μόνος του αύριο το πρωί να πει όχι; Η να πει ναι; Αυτό πρέπει να κάνει ο ηγέτης. ‘Ακουσα και το περίφημο, που όλη η αριστερά το έλεγε και το ξαναέλεγε, ότι δεν είναι παντός καιρού ο πρωθυπουργός» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα, του Κωνσταντίνου Καραμανλή που επέστρεψε το 1974 στη χώρα, παρά τις δυσκολίες, γιατί , όπως είπε, ήταν «εθνικός ηγέτης».

«Υπάρχουν λοιπόν, πρωθυπουργοί, δεν το ξέραμε, που είναι μόνο για τα καλά. Δεν υπάρχουν πρωθυπουργοί που θα είναι στις φουρτούνες. Δηλαδή, εάν λέγαμε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το ’74 : «γύρνα» έπρεπε να μας πει : “τώρα με θέλετε, τώρα που είναι η φουρτούνα, όχι δεν έρχομαι”. Ήρθε όμως γιατί ήταν ηγέτης, γιατί ήταν εθνικός ηγέτης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε :

«Εγώ πιστεύω ότι ακόμα έχουμε χρόνο. Μπορεί ο πρωθυπουργός να καλέσει τους αρχηγούς και να πάμε με τη δική του πρόταση στις Βρυξέλλες να συνεννοηθούμε. Εάν δεν θέλει είναι πλήρως υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί. Είναι πλήρως υπεύθυνος».

Ο κ. Μεϊμαράκης επικαλέστηκε τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τον τρόπο που εξαγγέλθηκε και για τους όρους που θα υλοποιηθεί το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος “διχάζει το λαό” και πρόσθεσε ότι, εάν τελικώς γίνει, τα στελέχη της ΝΔ και οι υποστηρικτές του ΝΑΙ πρέπει να δώσουν το παρών την Κυριακή, με ηρεμία, «χωρίς τραμπουκισμούς, ούτε φραστικά».

Κατηγόρησε, από την άλλη, εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν σε πάνελ, ότι εξ αιτίας της «έλλειψης επιχειρημάτων» διολισθαίνουν σε «ολοκληρωτικές, φασιστικές συμπεριφορές» για «να μην ενημερωθεί ο κόσμος» και επιτέθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής.

«Δεν απαντούν με επιχειρήματα, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γονατίσουνε κι άλλο την ελληνική κοινωνία και να βγει η χώρα έξω από την Ευρώπη. Κι εάν υποθέσουμε ότι καλοπροαίρετα κάποιοι το λένε αυτό, θα πρέπει να αντιπαρατεθούμε με τα επιχειρήματά μας. Κι όχι κάθε φορά που λέμε κάτι να απαντά ο κάθε υπουργός με τόνο, ή η πρόεδρος της βουλής με χυδαίες εκφράσεις».

Μίλησε, επίσης, για «τρομοκράτηση» πολιτικών καλλιτεχνών και δημοσιογράφων που τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ, ακόμη κι εάν δεν ανήκουν στη ΝΔ.

«Ε, λοιπόν, εμείς που είμαστε ήδη στοχοποιημένοι μπαίνουμε μπροστά για να πούμε στον ελληνικό λαό, δε θα μας τρομοκρατήσει ο κόκκινος φασισμός και η μαζί με τη Χ.Α. και δε θα μας στοχοποιήσει».

Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε ακόμη τα στελέχη της ΝΔ να αναδείξουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των υποστηρικτών του ΟΧΙ. «Να δούμε στην επιτροπή του ΟΧΙ θα συμμετέχει η Χ.Α. οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αυτοί είναι που λένε πολιτικά και κομματικά το ΟΧΙ» είπε και κάλεσε τους ψηφοφόρους τους να σκεφτούν «εθνικά» για «το μέλλον και την πορεία της χώρας, να σκεφτούν τι θα γίνει μετά το ΝΑΙ και μετά το ΟΧΙ».