Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι φέρουν όπλο μαζί τους και το χρησιμοποιούν, και με πολύ εύκολο τρόπο από ό,τι φαίνεται. Αλλά πέραν αυτού, με ανησυχεί το γεγονός ότι οργανωμένα κυκλώματα διακινούν όπλα στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση εναντίον αστυνομικών στην Πεύκη.

Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της βίας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Χρήστο Παπουτσή στο υπουργείο συνοδευόμενος από τους βουλευτές κ.κ. Μουλόπουλο και Δρίτσα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελληνική Αστυνομία, με ενότητα, αυταπάρνηση και πειθαρχία, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους νόμους του κράτους δικαίου, θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, θα εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη, ασκώντας νόμιμη βία μόνο εκεί που επιτρέπουν οι νόμοι του κράτους δικαίου και ταυτόχρονα εκεί που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εισαγγελικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν η χώρα και η κοινωνία στο φόβο, στον τρόμο και στην ανασφάλεια».

Για το Κέντρο της Αθήνας, ο Χρήστος Παπουτσής είπε ότι η πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το πλαίσιο δράσης όλων των υπουργείων και της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου της Αθήνας και των οργανωμένων φορέων της πόλης, θα έχει αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι τις άκουσε με μεγάλη προσοχή και ότι είχε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει πως για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η προώθηση μιας νέας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και, φυσικά, όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, η αντιμετώπιση της βίας.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, ένα κύμα γενικευμένης βίας με σαφή ακροδεξιά χαρακτηριστικά σάρωσε το Κέντρο της Αθήνας. Επί μία εβδομάδα συμμορίες επιτίθεντο σε μετανάστες, άπορους, καθώς και οιονδήποτε αντιτίθετο σε τέτοιες ενέργειες. Η ΕΛ.ΑΣ. στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανήμπορη να εμποδίσει την εκδήλωσή τους, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις διατηρούσε στάση ανοχής ή ακόμα και συνέδραμε».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δουλειά της Αστυνομίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, εκεί όπου το οργανωμένο έγκλημα τον απειλεί. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές.