Το ελληνικό Δημόσιο αντιλαμβάνεται πως για την επιβίωση των ΕΝΑΕ (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) δεν αρκούν οι παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν και παραγγελίες από τα Πολεμικά Ναυτικά άλλων χωρών, δεδομένου ότι για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, τα ΕΝΑΕ δεν μπορούν να αναλάβουν εμπορικού χαρακτήρα εργασίες, σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της οποίας, βεβαίως, απαιτούνται διευκρινίσεις.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αμπού Ντάμπι Μαρ, Ισκαντάρ Σάφα, και τον πρόεδρο του ΔΣ των ΕΝΑΕ, Μπούλος Χάνκας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά την καταγγελία από τη HDW της σύμβασης για την κατασκευή άλλων δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 και την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας :

– Ο κ. Σάφα ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις του με τους Γερμανούς και επανέλαβε την επιθυμία του ομίλου που εκπροσωπεί να παραμείνει επιχειρηματικά στα ΕΝΑΕ και την Ελλάδα γενικότερα, καθώς και τις απόψεις του για τις προοπτικές γενικότερα του τομέα ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα,

– Τα ΕΝΑΕ κάλεσαν το ΓΕΝ και τη ΓΔΑΕΕ να ελέγξουν τη διαχείριση των προγραμμάτων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» κατά το διάστημα που τα Ναυπηγεία λειτουργούν υπό την νέα διοίκησή τους, μετά την ψήφιση του νόμου 3885/2010 και

– Ο κ. Σάφα και η διοίκηση των ENAE ανέλαβαν, επίσης, την υποχρέωση άμεσης και πλήρους ενημέρωσης του ελληνικού Δημοσίου για την εξέλιξη της υπόθεσης.