Με πρωτοφανείς εκφράσεις και αποκαλύπτοντας άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές του θέματος, ο Χάρης Καστανίδης, «ξεσκέπασε» τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, υποστηρίζοντας ότι έβαλε φρένο στην προσπάθειά του ως αρμόδιου υπουργού για τη διαφάνεια στις συμβάσεις του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καστανίδης ισχυρίστηκε ότι ενώ είχε καταρτίσει νομοσχέδιο που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, διεθνείς διαγωνισμούς, ο τότε πρωθυπουργός τελικώς δεν το υιοθέτησε.

Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη εκτυλίχθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens και ορισμένοι κοινοβουλευτικοί κύκλοι σχολιάζουν ήδη ότι ενδεχομένως να ανοίγει ο δρόμος για παραπομπή του Κώστα Σημίτη σε προανακριτική επιτροπή.

Αφορμή η επιστολή Σημίτη

Αφορμή για την «έκρηξη» Καστανίδη φαίνεται πως στάθηκε η χθεσινή επιστολή του Κώστα Σημίτη, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόταν στο θέμα που είχε οδηγήσει τον κ. Καστανίδη, υπουργό Μεταφορών τότε (1997), σε παραίτηση.

Κατά τον κ. Σημίτη, ούτως ή άλλως από τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης επιτροπής η οποία θα είχε τον έλεγχο όλων των συμβάσεων του δημοσίου, και την οποία είχε εισηγηθεί ο κ. Καστανίδης, οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούσαν τον ΟΤΕ θα εξαιρούνταν.

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να αποδεσμευτώ από την αλληλογραφία εκείνης της εποχής, εσωτερική κυβερνητική αλληλογραφία που δεν είχα δώσει στη δημοσιότητα» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προχώρησε στις αποκαλύψεις που περιλαμβάνουν πλήθος επιστολών και αλληλογραφίας μεταξύ του κ. Καστανίδη και του κ. Σημίτη.

Ο υπουργός πρόσθεσε:

«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου, η θεσμική θωράκιση της χώρας αν τότε είχαμε κάνει δεκτή εκείνη την πρόταση για σύσταση ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και είχαμε σπάσει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ πολιτείας, επιχειρηματιών και τον συμφερόντων», και συμπλήρωσε:

«Δεκαπέντε χρόνια τώρα, δεν είχα μιλήσει. Αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να πω αυτά που θέλω για λόγους ηθικούς και να ενεργήσω ως οφείλω».

Ο Χάρης Καστανίδης παρέδωσε τις επίμαχες επιστολές στο σώμα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ δια του Κώστα Τζαβάρα, που ζήτησε να σταματήσει συζήτηση επί του πορίσματος της Siemens προκειμένου να μελετηθεί η απόρρητη αλληλογραφία.