Εξελίξεις θα σηματοδοτήσει για τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη η καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης με την οποία πρόσφατα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών, με αναστολή από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η καθαρογραφή της καταδικαστικής ετυμηγορίας του δικαστηρίου και η κοινοποίησή της στο Ελεγκτή Νομιμότητας , όπως λένε νομικοί, θα σημάνει την αρχή του τέλους για να τεθεί σε αργία ο κ. Ψωμιάδης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση την απόφαση αυτή είναι υποχρεωμένος να λάβει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας, Θύμιος Σώκος, σύμφωνα με τον «Καλλικρατικό» νόμο 3852/2010 (άρθρο 236).

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές μεν, αλλά αναγκαίες δε εργασίες, ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες περί αργίας. Από τους βραδείς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης δεν… ξεφεύγει ούτε η καθαρογραφή των αποφάσεων για τις οποίες απαιτούνται από λίγους μήνες μέχρι και χρόνο.

Από την πλευρά του βέβαια, ο κ. Ψωμιάδης δεν πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Όπως όλα δείχνουν θα εξαντλήσει τα δικαιώματα που ο νόμος του παρέχει, ενώ δικηγόροι του θα ζητήσουν να μην εφαρμοστεί ο Καλλικράτης, καθώς το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος φέρεται ότι τελέστηκε κάτω από διαφορετικό νομοθετικό καθεστώς και υπό την ιδιότητα του νομάρχη και όχι του περιφερειάρχη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως εκτιμάται, το σχετικό ερώτημα θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα διαβιβαστεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει.

Και μέχρι βέβαια να γίνουν όλα αυτά, αν και σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ο κ. Ψωμιάδης θα έπρεπε να τεθεί σε αργία , εκείνος εξακολουθεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Σε ό,τι αφορά την κυρίως υπόθεση που τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη ο επίλογος θα γραφτεί στον Άρειο Πάγο, τελευταίο σκαλοπάτι που θα προσφύγει ο περιφερειάρχης διεκδικώντας τη χαμένη του αθωότητα.