Συνέντευξη στη Real News και στον Βασίλη Σουρή έδωσε ο Χρήστος Παπουτσής με θέμα -τι άλλο;- τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ας δούμε τα σημαντικότερα σημεία..

– Τελικά, το ασφαλιστικό ψηφίστηκε. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, είναι για να παίρνει συνεχώς δυσάρεστα μέτρα; Τι πρέπει να αλλάξει στο εξής;
Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι για να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα. Και ήταν αναγκασμένη να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Να οικοδομήσει πάνω στα γκρεμίσματα της ΝΔ. Να προσπαθήσει να δημιουργήσει εγγυήσεις για τις ζωές των ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον. Είναι αναγκαιότητα της εποχής ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και καθολικό…

-Πιστεύετε και εσείς πως υπάρχουν υπουργοί που «κουνούν το δάχτυλο» στους εργαζόμενους;
Αυτό που γνωρίζω είναι πως χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς να φταίνε κλήθηκαν πρώτοι να βάλουν πλάτη για να σωθεί η χώρα. Και πρέπει να τους σεβόμαστε.

-Υπουργοί που έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους;
Οι υπουργοί δεν είναι εκτελεστές του μνημονίου αλλά μέλη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και είναι στρατευμένοι στη σωτηρία της χώρας, στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

– Υπουργοί όπως ο κ. Καστανίδης και ο κ. Βούγιας δηλώνουν δημοσίως πως η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή…
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πρόσφατη ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξει τα πάντα. Μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ανατροπές και ρήξεις. Για να γυρίσουμε νέα σελίδα.

-Κοινή είναι πάντως η πεποίθηση πως στην κυβέρνηση υπάρχει έλλειψη αλληλεγγύης…

Η αλληλεγγύη είναι δέσμευση όλων μας, σε μια δύσκολη περίοδο, σε μια εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, η οποία πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές…

-Η δημοσκοπική πτώση του δικομματισμού είναι πρωτοφανής. Εκτιμάτε ότι πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας;

Όσοι προωθούν το σενάριο περί κυβερνήσεων συνεργασίας, εθνικής ενότητας, έκτακτης ανάγκης, επιδιώκουν να συνεχιστεί η ίδια πορεία και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν μέχρι σήμερα. Στην ουσία επιχειρούν να διατηρήσουν το πλέγμα συμφερόντων που δημιουργήθηκε γύρω από την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια.

– Οι επιθέσεις του κ. Πάγκαλου στο ΚΚΕ εκτιμάτε ότι σας κάνουν καλό; Και δεν θα πρέπει να αφήσετε «ανοιχτούς διαύλους» με τον Περισσό;
Ο κάθε πολιτικός έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται. Πάντως καμία φραστική επίθεση δεν ευθύνεται για τη στάση του ΚΚΕ. Έχει επιλέξει εδώ και καιρό να μην επικοινωνεί με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Με την επιλογή της «ανυπακοής» πορεύεται στο δικό του αδιέξοδο δρόμο που δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού, που επικαλείται συνεχώς.