Μείωση τουλάχιστον 20% στη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δεδομένες τις περικοπές που έχουν γίνει ευρύτερα στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από την οποία και αφού προηγηθεί εντατικός διάλογος μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θα προχωρήσουμε σε μία ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και οτιδήποτε σχετικό αφορά τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων από τα ίδια τα κόμματα, αλλά και τον έλεγχο προς αυτά».

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε δε ότι «η περικοπή αυτή της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα είναι μόνο άπαξ. Θα έχει μια πρώτη φάση στην οποία θα εξελιχθεί, και όπως σας είπα θα είναι του επιπέδου 20%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά βεβαίως θα εξελιχθεί και από χρονιά σε χρονιά».

Αναφερόμενος στο θέμα του υπερδανεισμού των κομμάτων τόνισε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να αναλάβει το κράτος την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Επανέλαβε ότι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές τόσο στην επιτροπή που θα ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των πολιτικών, αλλά και στη διαδικασία, και κυρίως στην προσπάθεια να εγκατασταθούν κανόνες διαφάνειας.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε επίσης ότι «δεν μπορεί άλλο να αφήσουμε το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.