Η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας είναι η ουσία του μνημονίου όπως ανερυθρίαστα ανήγγειλαν χθες οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΔΝΤ δήλωσε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει συνειδητά επιλέξει με ποιού το μέρος είναι, χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις αποστάσεις, που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της τρόικας.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση της ΝΔ και του προέδρου της, Αντ. Σαμαρά, για αντιμνημονιακή ρητορική.

Αναφερόμενος στην προοπτική «Γερμανοποίησης» της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντίσταση στις πολιτικές, που ενισχύουν και βαθαίνουν τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του σημερινού Συμφώνου.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξη του κόμματός του στο κίνημα των διοδίων και των εισιτηρίων, χαρακτηρίζοντάς το ως απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση αξιοπρέπειας, απέναντι σε μια πολιτική που βγάζει τον κόσμο έξω από τα ρούχα του.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει ανοιχτά την επιλογή της αυταρχοποίησης ποινικοποιώντας τη μη πληρωμή των διοδίων και την αντίσταση στην αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε πως η ίδια η κρίση «γονιμοποιεί» ενωτικές διεργασίες, κοινές δράσεις και διεκδίκηση κοινών εναλλακτικών προς το μνημόνιο πολιτικών, σ΄ ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων από τους εξ΄αριστερών διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και πολιτικής οικολογίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απεργίας πείνας των μεταναστών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:«Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και τώρα που η κατάσταση είναι οριακή. Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση των βουλευτών μας και των στελεχών μας στη νύχτα της κρίσης. Προχθές, καταθέσαμε πλήρες σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα, που δίνει μία διέξοδο. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στα δίκαια αιτήματα των απεργών πείνας».

Σχολιάζοντας, τέλος, την εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, σημείωσε πως ο ξεσηκωμός των λαών της Β. Αφρικής απέναντι στους δυνάστες του αποτελεί νίκη για όλους τους λαούς που τούτες τις δύσκολες μέρες της κρίσης βλέπουν να χάνουν δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και με αίμα.