«Το κείμενο θα αποτελέσει οδηγό για την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων και της εφαρμογής Kids Wallet.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα περίπλοκο φαινόμενο με την εμπλοκή πολλών υπουργείων για να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης ξεκίνησε πριν το Adolescence και είναι μια βιωματική προσέγγιση που έχουμε ως γονείς για ένα πρόβλημα σύνθετο το οποίο βαίνει προς μια κατεύθυνση όξυνσης και απαιτεί συστηματική και μεθοδική αντιμετώπιση. Θα ήθελα να σταθώ επιγραμματικά σε κάποιες πρωτοβουλίες:
Τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας: το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά και αντιμετωπίζονται με μεθοδικότητα από τις αρχές.
Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του μπούλινγκ στο σχολείο με πάνω από 1.000 περιστατικά τα οποία έχουν μειωθεί τελευταία αλλά θα αναβαθμίσουμε την επικοινωνία της πλατφόρμας.
Η παρουσία της αστυνομίας σε χώρους που συχνάζουν νέοι και δίνει αίσθημα ασφάλειας με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς να διαχειρίζονται τα ζητήματα ανήλικης παραβατικότητας. Η εφαρμογή safe youth για την ειδοποίηση των αρχών όταν ένας νέος κινδυνεύει.

Tο Kids Wallet: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για τον εθισμό των νέων στο διαδίκτυο. Είναι μια εφαρμογή που δίνει στο γονιό τη δυνατότητα να περιορίσει χρονικά την πρόσβαση σε εφαρμογές και λειτουργεί ως εργαλείο ψηφιακής επιβεβαίωσης του χρήστη. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα του διαδικτυακού εθισμού όταν σκρολάρουμε ασκόπως σε μια εφαρμογή με τον αλγόριθμο να μας “προσφέρει” υλικό που ξέρει ότι θα το βρούμε ενδιαφέρον».
Και συνέχισε: «Ενθαρρύνω τους γονείς να κάνουν πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου αλλά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να καταλάβουν αυτά που σκέφτονται σήμερα και τους προβληματίζουν. Να αλλάξει η εικόνα της οικογένειας που πηγαίνει σε ένα εστιατόριο και όλοι να είναι στο κινητό. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας να τα καταλαβαίνουμε και να τους βάζουμε όρια. Κανένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς όρια. Το Kids Wallet είναι ένα καλό παράδειγμα.
Η δεύτερη δράση είναι ο αθλητισμός. Ως αθλητής γνωρίζω πολύ καλά και βιωματικά ότι η άθληση προσφέρει στα παιδιά και τους εφήβους μια εκτόνωση αλλά και αξίες και πως ισορροπεί κανείς μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Πρόσφατα στην επίσκεψη που κάναμε στην Παιανία που μετατρέψαμε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε χώρο ξιφασκίας. Ένα άθλημα που διδάσκει όλες τις αξίες του αθλητισμού.
Και να αναφερθώ στην ψυχική υγεία και χαίρομαι γιατί η νέα γενιά μιλά πιο εύκολα γι’ αυτό. Αυτό απαιτεί όμως από την πολιτεία και την ανάλογη υποστήριξη. Η Εθνική Στρατηγική περιγράφει έναν οδικό χάρτη και ορόσημα. Κλείνοντας είπε ότι είναι πολύ εύκολο να γίνεις γονιός αλλά το δύσκολο είναι να είσαι».