Μια τολμηρή πολιτική δέσμευση για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με την παρουσίαση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την ειδική επιτροπή υπό την καθηγήτρια κ. Άννα Αρτινοπούλου, με στόχο όχι μόνο την αποτίμηση όσων έχουν ήδη γίνει, αλλά και την εισαγωγή νέων παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς πολιτικής.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή 138 πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας σε όλες τις μορφές της. Τώρα, η στρατηγική εμπλουτίζεται με 29 νέα μέτρα, πολλά από τα οποία αγγίζουν τη σφαίρα της ψηφιακής εποχής.
Το Kids Wallet και το «έτος ψηφιακής ενηλικίωσης»
Ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι το Kids Wallet, μια ψηφιακή θυρίδα που θα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ασκούν γονεϊκό έλεγχο σε παιδιά που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο. Το εργαλείο αυτό στοχεύει στην πρόληψη κινδύνων που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤNews, η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση του «έτους ψηφιακής ενηλικίωσης», με την ηλικία των 15 ετών να θεωρείται το κρίσιμο όριο στο οποίο ένας έφηβος αποκτά αυξημένες ψηφιακές ελευθερίες και δικαιώματα.
Η Ελλάδα στην παγκόσμια συζήτηση για τον ψηφιακό εθισμό
Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας συζήτησης για τον ψηφιακό εθισμό, έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τη νέα γενιά. Η Εθνική Στρατηγική φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ομπρέλα πρόληψης και παρέμβασης, με δράσεις που θα εκτείνονται από την οικογένεια και το σχολείο έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες περιεχομένου.
Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή και κοινωνική θωράκιση των παιδιών, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει την πρόκληση της εποχής σε ευκαιρία για ένα πιο ασφαλές, υπεύθυνο και υποστηρικτικό περιβάλλον για τους ανηλίκους.