Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων και της εφαρμογής Kids Wallet, κατά την οποία ακούστηκαν βιωματικές μαρτυρίες μαθητριών.

Παράλληλα, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ υππήρξαν τοποθετήσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρη Παπαστεργίου, και των συναρμόδιων υπουργών (που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα στις 12:30) Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνας Μιχαηλίδου, αναπληρωτή Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου και της προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσως Αρτινοπούλου.

Την παρουσίαση έκλεισε με ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκέρτσος: Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παραβατικότητα ανηλίκων

Για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολιάζοντας την παραβατικότητα ανηλίκων, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής, μια στρατηγική που ακουμπά τις πολιτικές και τις δράσεις δέκα υπουργείων της κυβέρνησης.

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε το πρόβλημα, να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές” τόνισε ο κ. Σκέρτσος. “Η Ελλάδα, με βάση και την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή και η κυβέρνηση μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από το 2019 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας. Και μιλάμε για βία που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία», πρόσθεσε. «Αυτή τυπολογία πλέον έχει γίνει. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα και να δώσουμε πιο αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις», κατέληξε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Πιαστήκαμε από το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση ασχολούμαστε μέσα από τα δελτία ειδήσεων με πολλά περιστατικά που αφορούν τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων και σκεφτήκαμε ότι αντί να ερχόμαστε κατασταλτικά και εκ των υστέρων ως αντίδραση, να μιλήσουμε για το φαινόμενο ότι πρέπει να ασχοληθούμε πιο σοβαρά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Γι αυτό και έγινε αυτή η ανάθεση σε μια επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων από ένα ευρύτατο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας μελέτης των φαινομένων αυτών και μελετήσαμε το τι γίνεται στο εξωτερικό. Είδαμε ότι υπάρχουν στρατηγικές για τη βία, υπάρχουν στρατηγικές για την παραβατικότητα. Δεν υπάρχει όμως μία ενιαία στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων και αυτή είναι μια πρώτη καινοτομία αυτού του κειμένου που κρατάτε στα χέρια σας.

Το δεύτερο στοιχείο που διαπιστώσαμε είναι ότι παρότι μας απασχολεί πάρα πολύ ως φαινόμενο, ως ένα πρόβλημα που βρίσκουμε καθημερινά μέσα στα σπίτια μας, στα σχολεία, στις γειτονιές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τα ζητήματα βίας και παραβατικότητας ανηλίκων. Υπάρχουν οι χρονοσειρές της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπάρχει δηλαδή η καταγραφή των πιο βαριών περιστατικών που αφορούν τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων. Ωστόσο, οι πιο ήπιες μορφές βίας και παραβατικότητας, που δυστυχώς συναντώνται και στον φυσικό αλλά και στον ψηφιακό κόσμο, δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά. Άρα, ένα δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη μελέτη για να μπορέσουμε να δώσουμε ποιοτικότερες, αποτελεσματικότερες απαντήσεις στα προβλήματα αυτά που αφορούν την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ένα τρίτο ερώτημα που απαντιέται είναι κατά πόσο η Ελλάδα αποτελεί μια δυστοπία βίας. Διαβάζουμε πηχυαίους τίτλους, ακούμε κάποια ρεπορτάζ πολλές φορές, τα οποία δημιουργούν έναν ηθικό και κοινωνικό πανικό. Η αλήθεια είναι και τα δεδομένα της Eurostat είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μία δυστοπία βίας. Η Ελλάδα για την ακρίβεια, βρίσκεται κάπου στο μέσο όρο ως προς τις στατιστικές απεικονίσεις για τα φαινόμενα αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλαδή εκεί που κινείται και η υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικότερα και σοβαρότερα προβλήματα ως προς τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων. Και η Ελλάδα σίγουρα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές.

Ωστόσο, τα δείγματα τα οποία έχουμε μελετήσει δείχνουν μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση των φαινομένων αυτών και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε, για το πώς δηλαδή θα καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που συμβαίνει και στο σχολείο και εκτός του σχολείου και μέσα στα σπίτια, στις οικογένειες και στον ψηφιακό κόσμο, που είναι μια αναδυόμενη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν τον ψηφιακό εθισμό, τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω από το να περνάμε πολύ χρόνο στο ψηφιακό κόσμο, σε οθόνες, σε ταμπλέτες, σε κινητά και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά. Και υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες απαντήσεις που θα παρουσιαστούν».

Αποκαρδιωτικά στοιχεία

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ανήλικης παραβατικότητας δεν ξεκινούν σήμερα. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υλοποιηθεί 139 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας από δέκα διαφορετικά υπουργεία.

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025 περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών.

Δύο από τα πιο πρόσφατα μέτρα είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανηλίκου από τους γονείς, αλλά και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες. Στον τομέα αυτόν έχουν ληφθεί μέτρα αυστηρότερης πιστοποίησης.

Σήμερα με την Εθνική Στρατηγική θα ενισχυθούν οι στρατηγικές που ήδη ακολουθούνται με άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια.

Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων θα ακολουθήσει, στις 12:30, διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών από τα συναρμόδια υπουργεία.