«Θετικό γεγονός» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη συνέχιση της διαδικασίας, από την οποία μπορεί να προκύψει λύση. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι όλοι αναγνωρίζουν – και το ανέφερε και ο κ. Νίμιτς χθες- τη θετική συμβολή της Ελλάδας με την πρωτοβουλία για τις απ’ ευθείας επαφές των δύο πρωθυπουργών, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν, είπε, αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, επανέλαβε τη βούληση και την ετοιμότητα της Αθήνας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς σε οριστική λύση του ζητήματος και κάλεσε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει τα απαραίτητα βήματα.

Ερωτηθείς για την ελληνική θέση έναντι της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, ο κ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι η γειτονική χώρα χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, ομαλό κοινοβουλευτικό βίο, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελευθερία του Τύπου. Αυτά είναι βασικά συστατικά και χαρακτηριστικά μιας χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρόσθεσε και τόνισε ότι η ευθύνη τελικά ανήκει στην πολιτική ηγεσία της ΓΓΔΜ γιατί αυτή εκφράζει τη χώρα και έναντι της ΕΕ.

Επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας να σταθεί στο πλάι της ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε λύση στο θέμα της ονομασίας.