«Η Ελλάδα αλλάζει, καταβάλλει έντονη και συντεταγμένη προσπάθεια, και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε όλοι και που σταδιακά παραδέχονται και οι πιο δύσπιστοι αναλυτές του εξωτερικού», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Τόνισε, δε, ότι και οι διεθνείς αγορές βλέπουν ότι δεν είμαστε πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης, παραπέμποντας στη σημερινή δημοπρασία εντόκων εξαμήνων γραμματίων, το επιτόκιο των οποίων, ο κ. Πεταλωτής έκρινε ως καλό «για την περίοδο που διανύουμε», επισημαίνοντας ότι υπερκαλύφτηκε 4,54 φορές και μάλιστα με το ύψος της συμμετοχής των ξένων να φτάνει το 80%.

«Διαψεύδονται για άλλη μια φορά διάφορα σενάρια και αποδεικνύουμε ότι στην οικονομία μας αποκαθίστανται σταδιακά η σταθερότητα, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι κάποιες αποφάσεις ήταν επώδυνες για να σταθεί στα πόδια της η χώρα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει και ένα δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους και να αποκαταστήσει το εισόδημα των εργαζομένων όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει σε σύντομο διάστημα με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων και την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι τεράστιες ανισότητες και τα προνόμια δεν θα επιστρέψουν. «Μην θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε κενό αέρος. Αν διεπόμασταν από την ανευθυνότητας της ΝΔ δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε για αποκατάσταση του εισοδήματος του πολίτη», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σχέδιο πανευρωπαϊκής λιτότητας σαφώς και δεν συζητάμε» και ότι δεν τίθενται και τέτοια σχέδια.
«Ούτως ή άλλως μέτρα και αποφάσεις που ήταν πολύ δύσκολες τα έχουμε πάρει προ πολλού για να μπορέσουμε να υπάρχουμε σήμερα ως χώρα», είπε και υπογράμμισε ότι «αυτό που συζητάμε είναι να δημιουργηθεί προοπτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για εμάς και για τις άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Ελβετία και σε τεχνικό επίπεδο (όπου υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν) «ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων που έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία χωρίς να φορολογηθούν».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι κατά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Νταβός υπήρξε συνάντησή του με την πρόεδρο της Ελβετίας και ότι γίνονται και συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με την ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει χτεσινή δημοσκόπηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπό το πρίσμα των δύσκολων εποχών που ζούμε, των δύσκολων αποφάσεων που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, αλλά και της συγκυρίας με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, χαρακτήρισε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, «η οποία εισπράττει την ανυποληψία και αναξιοπιστία της».
«Εκείνο που όμως είναι ικανοποιητικό είναι να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας σαν χώρα, να ξεδιπλωθούν εκείνες οι πολιτικές μας που θα δημιουργήσουν έμπνευση στον πολίτη», τόνισε.