Τη δυναμική προώθηση του ευρωομολόγου ξεκινάει αυτή τη βδομάδα η «ομάδα πρωτοβουλίας» που συνεστήθη από τον πρωθυπουργό λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Η Ομάδα αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, Ντ. Βρετό, Π. Ευθυμίου, Ν. Αλευρά, Π. Οικονόμου, Ηλ. Μόσιαλο, την ευρωβουλευτή Άννυ Ποδηματά και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χ. Πολυζωγόπουλο έχει ήδη επεξεργαστεί ένα κείμενο αναφοράς.

Ξεκινάει κύκλο επαφών με φορείς και πρόσωπα που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες με σκοπό την έκδοση του ευρωομολόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παπανδρέου, που ηγείται της ομάδας, έχει προγραμματίσει επαφές την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν (Δανός), τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (Γερμανός) και τον αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ευρωκοινοβουλίου Σ. Χιουζ (Βρετανός), ο οποίος είναι αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Στο πλαίσιο των επαφών της «ομάδας πρωτοβουλίας» με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Πολυζωγόπουλος βρίσκεται σε επαφή για την προώθηση του ευρωομολόγου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) Τζον Μονκς.

Η κ. Ποδηματά επίσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, να ανταποκριθεί στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να προχωρήσει σε μελέτη σκοπιμότητας και ακολούθως να υποβάλει προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.

Οι επαφές πραγματοποιούνται σε κλίμα διευρυνόμενης συνειδητοποίησης ότι το ευρωομόλογο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που θα βοηθούσε να ανταποκριθεί η Ε.Ε. στην κρίση.