Η δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία για βασικά μεγέθη της Οικονομίας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε στους επιμέρους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2010, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2010.

Συγκεκριμένα, όπως είπε:

«1ον. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για αύξηση κατά 13,7%. Ειδικότερα, τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν, μετά και τις διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών, μόλις κατά 4,8% το 2010, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για αύξηση 14,7%.

2ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν, το 2010, κατά 12%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για μείωση κατά 4%.

3ον. Η ύφεση διαμορφώθηκε, στο 3ο τρίμηνο του 2010, στο 4,6%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για 4% το 2010.

4ον. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε, το Δεκέμβριο, στο 5,2%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για 1,9% το 2010.

5ον. Η ανεργία ανήλθε, τον Οκτώβριο, στο 13,5%, έναντι στόχου στο “Μνημόνιο” για 11,8% το 2010.

Το αποτέλεσμα αυτών των αστοχιών στις προβλέψεις και των αποκλίσεων στους στόχους ήταν οι συνεχείς αναθεωρήσεις των μεγεθών του “Μνημονίου” (ήδη 2 αναθεωρήσεις μέσα στο 2010), τα πρόσθετα μέτρα εκτός του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (π.χ. η περαίωση οφειλών), και η δημιουργία ενός μεγάλου εσωτερικού χρέους του Κράτους προς τις επιχειρήσεις (π.χ. μειωμένες επιστροφές ΦΠΑ) ώστε η Κυβέρνηση να φανεί ότι επιτυγχάνει τους συνολικούς δημοσιονομικούς στόχους της.
Συνολικοί στόχοι, όμως, οι οποίοι, και αυτοί, έχουν αναθεωρηθεί.

Έτσι, το έλλειμμα για το 2010, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 8,1% του ΑΕΠ.

Και αυτή η αναθεώρηση οφείλεται, κατά τα 2/3 της, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην υστέρηση των εσόδων του 2010.

Αναθεώρηση παρά τις αιματηρές οριζόντιες περικοπές και επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, τη διόγκωση των οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Αναθεώρηση εξαιτίας και της απουσίας αναπτυξιακού προσανατολισμού και της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ευθύνεται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, για τη μισή ύφεση του 2010.

Αυτή η αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μεταφέρεται και επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση και της εφετινής χρονιάς.

Κατάσταση όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2011.
Προϋπολογισμός που ενσωματώνει μη ρεαλιστικές προβλέψεις, όπως είναι αυτή για την ύφεση (3%), όταν το ΚΕΠΕ, στο Ενημερωτικό Δελτίο του Ιανουαρίου, εκτιμά πως θα ανέλθει στο 3,5%.

Προϋπολογισμός που είναι οικονομικά αναποτελεσματικός, κοινωνικά άδικος, αναπτυξιακά άτολμος.
Προϋπολογισμός που πολύ γρήγορα εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί όπως, άλλωστε, έγινε τόσο με το Προσχέδιό του, όσο και με το «Μνημόνιο».

Προϋπολογισμός που ενσωματώνει την υποχρέωση η Κυβέρνηση να προσδιορίσει το Μάρτιο ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 12,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2014.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την αδιέξοδη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Αποτελούν άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Αναγκαία αλλαγή, ώστε οι πολίτες να δουν “φως στο τούνελ” και να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες τους».