H δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ το 2010 βρέθηκε 13 φορές κάτω σε σχέση με το 2009 ή αλλιώς, η δραστηριότητα του ταμείου πέρσι αντιστοιχούσε μόλις με το 7,8% της συνολικής δραστηριότητάς του το 2009, όπως τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του σχετικά με τη ρευστότητα και τη μείωση της δραστηριότητας του ΤΕΜΠΜΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης στη δήλωσή του σημειώνει ότι «Παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας στην αγορά, αυτό όχι μόνο παραμένει, αλλά και εντείνεται. Πέρα από τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Συγκεκριμένα οι περσινές επιβαρυντικές φορολογικές ρυθμίσεις, η μη καταβολή οφειλών του Δημοσίου, η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ και η απουσία ξεκάθαρου σχεδίου για συμψηφισμό οφειλών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών, οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου η χώρα μας έχει υποχωρήσει στον ευρωπαϊκό πίνακα κατάταξης σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 και η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το 2009 είχαν δοθεί εγγυήσεις για περισσότερα από 54.000 δάνεια, ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το 2010 το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε εγγυήσεις για μόνο 4.200 δάνεια, συνολικά ύψους 253 εκατ. ευρώ.

«Το συμπέρασμα είναι πως καμιά επικοινωνιακή πολιτική δεν μπορεί να συγκαλύψει το πρόβλημα της ρευστότητας. Οι δε επικοινωνιακοί χειρισμοί, αν δεν συνοδεύονται από δράσεις ουσίας, επιτείνουν απλώς την απογοήτευση», εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης.