Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επειγόντων Περιστατικών & Τραυματολογίας με θέμα: «Προκλήσεις στη σύγχρονη Επείγουσα Ιατρική και Τραυματολογία» με διοργανωτή, το Κέντρο Εκπαίδευσης ATLS Πάτρας – Πανεπιστήμιο Πατρών. Με κύριο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του υγειονομικού κοινού, σε τρέχοντα ιατρικά και κοινωνικά θέματα, το Συνέδριο απευθυνόταν προς όλες τις ειδικότητες της ιατρικής, της νοσηλευτικής αλλά και της προνοσοκομειακής κοινότητας , οι οποίες σχετίζονται με ασθενείς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Το παρών έδωσε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι η υγεία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα για αυτήν την τετραετία, συμπληρώνοντας στο χαιρετισμό του, ότι σε όλη του την πολιτική διαδρομή, σε κάθε του πρωτοβουλία και ο ίδιος είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, ενώ εξέφρασε τη χαρά του γιατί το πρώτο συνέδριο του κλάδου διοργανώνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε το συνέδριο πρωτοποριακό, διότι, όπως είπε «καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεματολογίας από την προνοσοκομειακή, την νοσοκομειακή και εξειδικευμένη υποστήριξη ενός πολυτραυματία ή βαρέως πάσχοντα ασθενή» και πως «σήμερα οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας είναι πολυποίκιλες και πολυδιάστατες σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα, όμως, στον χώρο της Υγείας».

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε:

«Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων μας και η υπηρεσία ασθενοφόρων αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των άμεσων απειλών για την υγεία των πολιτών. Απαρέγκλιτη και βασική αποστολή τους είναι η παροχή επείγουσας φροντίδας σε τραυματίες ή άτομα που παρουσιάζουν μια ξαφνική ασθένεια».

Όπως είπε ο υπουργός «τα νεότερα παγκόσμια δεδομένα καθώς και τα σύγχρονα μηχανήματα της επείγουσας ιατρικής, καθιστούν απαραίτητη τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και εκπαίδευση όλης της ιατρικής, νοσηλευτικής αλλά και προνοσοκομειακής κοινότητας που σχετίζονται με ασθενείς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών». Επιπρόσθετα πρόσθεσε ότι στόχος του συνεδρίου είναι «αλλά κυρίως να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία θα είναι χρήσιμα προς έρευνα και αξιοποίηση».

Κλείνοντας, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση με τα απογευματινά χειρουργεία. «Μία μεταρρύθμιση που θα μειώσει τις λίστες αναμονής των ασθενών και θα λειτουργήσει ως καταλύτης εκσυγχρονισμού για το δημόσιο σύστημα υγείας. Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η υγεία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα αυτή την τετραετία», είπε χαρακτηριστικά.