Στη Λευκή Πόλη -όπως λέγεται το Βελιγράδι στα σερβικά- βρίσκεται ο πρωθυπουργός όπου θα πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές με γεωπολιτικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα και αναζητούν τρόπους να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, 15 εκπρόσωποι των οποίων θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την κυριακάτικη ανάρτησή του στα social media έδειξε τις προθέσεις του όσον αφορά τη συνάντηση αυτή. Ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει μέρα που να μην απευθύνεται στον πρωτογενή τομέα, δείχνοντας έτσι ότι η επίλυση των προβλημάτων αποτελεί προτεραιότητά του.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%», τόνισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους αγρότες για μια ακόμα φορά να γίνει ο διάλογος με ανοιχτούς δρόμους, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει δίκαια η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα όλων των κλάδων. Πάντως, διαβεβαίωσε τον αγροτικό κόσμο ότι θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού, για να μειωθούν οι παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλημέρα και καλή Κυριακή! Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτήν την -όπως θα…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Saturday, February 10, 2024

Αυτό που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση είναι πως δεν υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι εξετάζεται ο τρόπος να επισπευσθεί η προκαταβολή στην επιστροφή του φόρου (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο και για φέτος (θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά), ώστε να λάβουν άμεσα στα χέρια τους μέρος των χρημάτων από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί, ενώ εξετάζεται και μία επιπλέον μικρή έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.

Οι σημαντικές επαφές στη Σερβία

Συνεχίζοντας την πολιτική της εξωστρέφειας και την προσπάθεια ισχυροποίησης των δεσμών της Ελλάδας σε κάθε τομέα με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Σερβία.

Αυτό που θα τονιστεί στις σημερινές του επαφές στο Βελιγράδι είναι ότι παραμένει η διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ θα σταλεί το μήνυμα για βούληση ενίσχυσης και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 10:30 με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, και στις 12:00 θα μιλήσει σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και τον υφυπουργό για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική Διπλωματία, αλλά και από πολυπληθή ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην οποία συμμετέχουν περί τις 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα παραστούν στο forum και θα έχουν συναντήσεις με αντίστοιχες εταιρείες της Σερβίας είναι οι: Όμιλος Κοπελούζου, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, Intrakat-Aktor, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, DP PUMPS και WHITESTONE.

Από τον κλάδο real estate συμμετέχουν οι LAMDA DEVELOPMENT, DIMAND, REDS, GRIVALIA και οι τράπεζες ALPHA BANK, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ και Optima.

Την αποστολή θα πλαισιώνουν και εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν παρουσία στη Σερβία και συγκεκριμένα Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL-Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.