Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος ο αρμόδιος του ΚΤΕ Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης,.

Σε δήλωσή του αναφέρει πως «επιβεβαιώνει αυτό, που είχαμε εξαρχής επισημάνει: Η υιοθέτηση του μοντέλου των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων είναι προσχηματική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας διαχρονικά δημόσια διατυπωμένων θέσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών μη κρατικών Πανεπιστημίων -και όχι παραρτημάτων». Συμπληρώνει δε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θέσεις και τις προτάσεις του και πως «αν η κυβέρνηση επιλέξει έστω και καθυστερημένα να ανοίξει μια συλλογική συζήτηση για τη διαμόρφωση και όχι για την υφαρπαγή συναινέσεων, ένας είναι ο δρόμος: το Σύνταγμα».

Παράλληλα ο κ. Παραστατίδης τονίζει πως πάγια προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με όρους ποιότητας και εθνικού σχεδιασμού, με ασφαλιστικές δικλίδες για τον πραγματικά μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα, ωστόσο τονίζει :«Αυτό αυτόματα συνεπάγεται πως τα όποια κέρδη θα επανεπενδύονται στο πανεπιστήμιο και δεν θα πηγαίνουν στις τσέπες των όποιων μετόχων. Αυτό διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας και την καθιστά ποιοτικό κοινωνικό αγαθό. Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη: η Παιδεία να παραμείνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για τη χώρα και όχι εργαλείο κερδοσκοπίας».

Επισημαίνει ακόμη ότι «η διαχρονική προγραμματική θέση της ΝΔ είναι υπέρ των ιδιωτικών κερδοσκοπικών ΑΕΙ. Με το παρόν νομοσχέδιο, όμως, δύνανται να εμφανίζονται ως “μη κερδοσκοπικά” παραρτήματα, ακόμα και κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεράσει τους ρητούς συνταγματικούς περιορισμούς. Όμως, στην πράξη, θα μπορούν να λειτουργούν τα κατ’ όνομα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ως κερδοσκοπικά, μέσω του μητρικού κερδοσκοπικού ιδρύματος και διασυνδεδεμένα με παράλληλα κερδοσκοπικά funds».