Ακριβώς σε μία εβδομάδα, στις 10 Ιανουαρίου, αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2024. Ο πρωθυπουργός στέλνει σήμα μεταρρυθμιστικής ορμής, ενώ θερμό αναμένεται το κλίμα εντός του κοινοβουλίου το προσεχές διάστημα, με την προτεραιότητα να δίνεται στο σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την προσεχή Τετάρτη και στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στο μήνυμά του, μάλιστα, προς τους Έλληνες ομογενείς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο, η οποία θα ισχύσει για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο, χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του προς τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τη νέα χρονιά, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Σε πρώτο πλάνο παραμένει και το κύμα ανατιμήσεων, που συνεχίζει να σαρώνει την αγορά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να τονίζει ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στα εισοδήματα των πολιτών ως «αντίδοτο» στην ακρίβεια αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και η μόνιμη μείωση τιμής σε μια σειρά από προϊόντα.

Παράλληλα, στις κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκονται και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Η δίμηνη απαγόρευση της παρουσίας οπαδών στα γήπεδα, όπου διεξάγονται αγώνες ποδοσφαίρου της Super League, λήγει στις 12 Φεβρουαρίου και γι’ αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης πρέπει άμεσα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα για το ονομαστικοποιημένο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr, καθώς και την εγκατάσταση στα γήπεδα καμερών υψηλής ευκρίνειας μέσω των οποίων θα εντοπίζονται όσοι προκαλούν προβλήματα.

Τα πρώτα ταξίδια Μητσοτάκη για το 2024

Ήδη γίνονται οι απαιτούμενες προετοιμασίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο για τα πρώτα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό για το 2024. Η αρχή θα γίνει από το Νταβός της Ελβετίας, όπου θα συμμετέχει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στις 18–19 Ιανουαρίου, σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς αναταράξεις δημιουργούν νέα οικονομικά δεδομένα και συμμαχίες. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 του ίδιου μήνα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με κρίσιμους επενδυτικούς παράγοντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί και το Σικάγο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ομογένειας, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.