Στον στρατηγικό κυβερνητικό στόχο του πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με διαχρονικές παθογένειες, δηλαδή να «σπάει αυγά» για να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών και να επιτευχθεί η σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό έχει χαραχθεί ένας πολιτικός οδικός χάρτης για τις κυβερνητικές προτεραιότητες των πρώτων μηνών του 2024 που επικεντρώνεται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ έμφαση δίνεται και στα έργα υποδομής και τη δρομολόγησή τους.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με πληροφορίες σε άμεση προτεραιότητα για τη νέα χρονιά βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο νόμο που δίνει ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και την ευκαιρία στους νέους να σπουδάζουν στην Ελλάδα αντί για το εξωτερικό. «Θέλουμε μεγάλα ξένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να μπορέσουν να έρθουν και να επικουρήσουν το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν σε ένα διάλογο κριτηρίων, όπως συνέβη στην Κύπρο όπου το αντίστοιχο πλαίσιο από όλα τα πολιτικά κόμματα. Επισημαίνεται ότι οι προδιαγραφές που θα τεθούν για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι εξαιρετικά υψηλές, ενώ ο φοιτητής θα λαμβάνει ένα πτυχίο, το οποίο από πλευράς επαγγελματικών δικαιωμάτων θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το συνδεδεμένο του εξωτερικού και του δικού μας δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης

Στις προτεραιότητες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας και η Δικαιοσύνη, καθώς στην αφετηρία του 2024 βρίσκεται η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία. Κυρίαρχος στόχος η ουσιαστικότερη, αποτελεσματικότερη και αμεσότερη διεξαγωγή της ποινικής δίκης και της έκδοσης των αποφάσεων, καθώς θα υπάρχει πλέον αυστηρός περιορισμός των αναβολών σε αποκλειστικά μία. Σημείο – κλειδί του νέου νομοσχεδίου η έκτιση των ποινών, καθώς στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το αίσθημα ατιμωρησίας που κυριαρχεί και δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία.

Πέντε κομβικά έργα υποδομών

Ειδικό βάρος δίνεται και στη δρομολόγηση των έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το προσεχές διάστημα με πέντε έργα τα οποία τίθενται σε προτεραιότητα. Αυτά είναι:

  1. ανανέωση του στόλου των λεωφορείων: τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους έως το τέλος Απριλίου. Ταυτόχρονα προχωρούν δύο ακόμα διαγωνισμοί για προμήθεια νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, τα οποία αναμένονται τη διετία 2024-2025
  2. χρηματοδοτούνται 4 προγράμματα ηλεκτροκίνησης: α) κινούμαι ηλεκτρικά β) πράσινα ταξί γ) φορτίζω παντού και δ) e- Αστυπάλαια
  3. Προχωρά η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού φορέα με έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου και τη δημιουργία ενός «νέου» ΟΣΕ
  4. Το δεύτερο τετράμηνο του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης και
  5. έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος.