Μια συνέντευξη-κατάθεση ψυχής έδωσε το πρωί της Παρασκευής (1/12) ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Τονίζοντας πως φοβάται τον θάνατο είπε πως αυτό που έχει επιλέξει είναι να ζήσει, ενώ σημείωσε ότι «όλοι κάνουμε ένα ταξίδι ζωής, για να πετύχουμε κάτι».

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «MEGA Καλημέρα», δήλωσε πως οι γονείς του ήταν αυτοί που τον οδήγησαν στο να επιλέξει να ζει.

«Δεν είναι εύκολο, ειδικά σε μία Ελλάδα του 85’. Διαγνώστηκα με μυϊκή ατροφία. Είναι ευχάριστο που πλέον υπάρχουν ιατρικές μέθοδοι, που βοηθούν αυτά τα παιδιά να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Τότε, αυτά δεν ήταν γνωστά.

Οι γονείς μου έπρεπε να παλέψουν το διαφορετικό, το παιδί που έβγαινε έξω με το καροτσάκι του και οι γιαγιάδες σκεφτόντουσαν “ωχ, να μη συμβεί αυτό σε εμάς”. Θέλω να πιστεύω πως έβαλα ένα λιθαράκι στο να αλλάξει αυτό» σημείωσε.

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής, οι γονείς του, ενώ τους είπαν να τον πάνε σε ειδικό σχολείο, αποφάσισαν να τον πάνε τελικά στο γενικό.

«Οι γονείς μου είχαν προτεραιότητα να πραγματοποιήσουν τις δικές μου επιλογές»

«Η μητέρα μου καθόταν έξω από το σχολείο, γιατί ίσως χρειαζόμουν κάτι. Οι γονείς μου είχαν προτεραιότητα να πραγματοποιήσουν τις δικές μου επιλογές. Ποτέ δεν έχω ακούσει πως η δική τους προτεραιότητα έμεινε πίσω, ζούσαμε παράλληλα. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι μέλος της επιλογής. Καμία επιλογή δεν έχει μόνο ευχάριστα. Όταν έβλεπαν να διαπρέπω, αυτό είχε κάποιο κόστος».

«Ο “προσωπικός βοηθός” είναι ένα μεγάλο έργο»

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία, αλλά το πώς θα το διαχειριστείς και αυτό είναι που προσπαθούνε. Έτσι, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του «Προσωπικού Βοηθού».

«Αυτό είναι που παλεύω, για να υπάρχει μία κοινωνική διάσταση και κοινωνική αποδοχή. Ο “προσωπικός βοηθός” είναι ένα μεγάλο έργο. Για εμένα ήταν από τις προτεραιότητες. Σίγουρα δεν είναι το άριστο και μπορούν να γίνουν χιλιάδες βελτιώσεις, αλλά βρισκόμαστε σε μία πιλοτική φάση, όπου οι πολίτες που είναι ανάπηροι έχουν το δικαίωμα να έχουν κάποιο προσωπικό βοηθό στην εργασία. Αυτό που προσφέρει ο “βοηθός” είναι να γίνει υποστήριξη σε όσα δεν μπορώ να κάνω μόνος μου. Αυτό θέλω να είναι το πολιτικό στίγμα που θα αφήσω. Ένας πολίτης, είτε έχει κάποια σωματική βλάβη είτε κάποια νοητική διαταραχή, να μπορεί να συμμετέχει με τα δικά του “όπλα” στη ζωή».

Όπως είπε, θα ήθελε να είναι και στο επόμενο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά από εκεί και πέρα είναι στις διαδικασίες του κόμματός του για την επόμενη ημέρα, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για το πρόβλημα υγείας, το οποίο αντιμετώπισε πρόσφατα.

«Εγώ θέλω να είμαι υγιής, γιατί πέρασα μία περιπέτεια, που με φόβισε πολύ, να είναι υγιείς οι δικοί μου άνθρωποί, να μπορέσω να κάνω δική μου οικογένεια και από εκεί και πέρα, όσο είμαι πολιτικός, να αφήσω με το όνομά μου πως η ποιότητα ζωής των ανθρώπων από το 1 πήγε έστω στο 1,1».

«Θέλω να είμαι καλά με τον άνθρωπό μου. Ο πυρήνας είναι αυτός. Επειδή φέρω ένα γενετικό νόσημα, που θα πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα το μεταφέρω στα παιδιά, υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να κάνω» σημείωσε.

«Φοβάμαι τον θάνατο. Όσο και να πιστεύεις, ο θάνατος είναι για όλους το τέλος. Φόβο μου προκαλεί, επίσης, το να μην έχω την ίδια ποιότητα ζωής με τώρα. Επιπλέον, το να μην μπορώ να αγκαλιάσω και να απολαμβάνω τους δικούς μου ανθρώπους. Χρειάστηκε να κάνω ένα χειρουργείο και για ένα χρονικό διάστημα δεν μπορούσα να μιλήσω και ήταν λίγο δύσκολο. Για ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών έχασα τη ζωή μου» δήλωσε.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είπε πως όλοι θέλουμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και το τι είμαστε και αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, θεωρεί πως είναι και το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής μας.

«Να γνωρίσουμε την αλήθεια μας. Τον σκοπό μας δεν τον ξέρουμε αλλά τον καταλαβαίνουμε λίγα λεπτά πριν πεθάνουμε. Όλοι κάνουν ένα ταξίδι ζωής, για να πετύχουμε κάτι. Αυτό που έχω επιλέξει είναι να ζήσω. Επέλεξα να κάνω το καλό» υπογράμμισε, κλείνοντας ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.