Τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου του «να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσουμε έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά σχέδια της κάθε Περιφέρειας» εξέφρασε από τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, την επαύριο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες και δημάρχους, ωστόσο χαρακτήρισε ως υπερβολές και αυθαίρετες κρίσεις, προηγούμενες τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Άκουσα από συνάδελφο να λέει ότι χθες μίλησε ο ελληνικός λαός. Δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα τι έκανε;. Την προηγούμενη βδομάδα, που συμμετείχε το σύνολο των παρατάξεων δεν μίλησε; Άκουσα από έτερο συνάδελφο ότι χθες επανήλθε η πολιτική κανονικότητα. Δηλαδή την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρχε κανονικότητα; Πριν από τέσσερις μήνες, που είχαμε βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε κανονικότητα; Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στην κρίση του Έλληνα πολίτη. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι μας πήραμε πολιτικά μηνύματα. Και οι κάλπες πάντα έχουν πολιτικά μηνύματα. Για όλους μας. Οφείλουμε αυτά τα πολιτικά μηνύματα να τα αξιολογούμε ορθολογικά, με σεμνότητα, υπευθυνότητα, και σεβασμό στους Έλληνες πολίτες και την κρίση τους, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης επί του συζητούμενου νομοσχεδίου, που αφορά στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για τις μεταφορές, και πιο συγκεκριμένα σε προτάσεις για νέους οδικούς άξονες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι «καλά τα νέα έργα [..] αλλά, πλέον, στο λεξιλόγιό μας πρέπει να μπει με μεγαλύτερη ένταση η έννοια της συντήρησης των υφιστάμενων έργων. Διότι επί δεκαετίες στην χώρα μας δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με την συντήρηση. Και βλέπουμε πως μπορεί να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα όταν δεν υπάρχει μεθοδικότητα. Συντήρηση σημαίνει πόροι. ‘Αρα, κατά αντιστοιχία, θα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της αναγκαιότητας εύρεσης πόρων για νέα έργα, αλλά και πόρων για συντήρηση υφιστάμενων εργαλείων. Και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μηνύματα που εστάλησαν «τα λαμβάνουμε υπόψη». Όπως είπε, η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ οδήγησε σε αντισυσπείρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, και ότι αυτό καταγράφηκε σε όλες τις αναμετρήσεις.