Τις κυβερνητικές προτεραιότητες ιεραρχεί το πρωθυπουργικό επιτελείο προωθώντας κρίσιμα νομοθετήματα για το Δημόσιο, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και χαρτογραφώντας ενδελεχώς τις ζημιές και το κόστος των καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στις πληγείσες περιοχές. Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό όπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα παρουσιάσει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Θεσσαλία μετά το «χτύπημα» της φονικής κακοκαιρίας, καθώς έχει γίνει η πρώτη εκτίμηση των βλαβών στα έργα υποδομής και πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η πλήρης αποκατάστασή τους.

Δεδομένου μάλιστα ότι έρχεται χειμώνας, στόχος είναι με διαδικασίες fast truck να θωρακιστεί η περιοχή για να αποφευχθούν και νέες πλημμύρες.

Νέο μοντέλο διοικήσεων στο Δημόσιο

Πυρετωδώς έχει εργαστεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να παρουσιάσουν σήμερα η υπουργός Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννητο σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τον νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Το προσεχές διάστημα πάνω από 500 Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου αναμένεται να αλλάξουν «κεφαλή», καθώς μπαίνει τέλος στα ρουσφέτια και τις κομματικές επιλογές και δίνεται μεγάλη έμφαση στα τυπικά – αντικειμενικά κριτήρια και τις δεξιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr οι απαιτήσεις θα είναι πιο υψηλές για τα κρίσιμα αυτά πόστα, η αξιολόγηση θα γίνεται στο μέσο της θητείας και αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιβράβευση ή και παύση από τα καθήκοντα, εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων θα υπογράφου συμβόλαια με δεσμευτικούς όρους για την απόδοσή τους και μένει να διαφανεί κατά πόσο θα καταπολεμηθούν διαχρονικές παθογένειες του Δημοσίου.

Μεταρρύθμιση στην Υγεία

Η Υγεία ήταν και παραµένει κοµβική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί ένα από τα βασικά νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων που θα διαχειρίζονται ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται ήδη το σχέδιο νόμου που προβλέπει ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων για να μην παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας. Με τη λίστα να καταρτίζεται με «αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς».

Τομή στη Δικαιοσύνη

Το νομοσχέδιο για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο θα παρουσιάσει σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Στόχος του υπ. Δικαιοσύνης είναι η αυστηροποίηση του νοµικού πλαισίου σε µια σειρά από κρίσιµα µέτωπα, µε έµφαση στην αύξηση του χρόνου της υποχρεωτικής έκτισης της ποινής, καθώς και στο κοµµάτι των παρεµβάσεων (ως προς το αυστηρότερο) σε ό,τι αφορά µια σειρά από πληµµελήµατα.

Παράλληλα, συζήτηση θα γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς Σταϊκούρα – Ταχιάο για έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών: α) Σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης δικτύου μετρό Θεσσαλονίκης, β) Σύμβαση βελτίωσης 9ης Εθνικής Οδού (Παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας), γ) Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει προς έγκριση τους στόχους των Υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, ενώ λόγω του μεγάλου όγκου των νομοσχεδίων, αποφασίστηκε και δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις 11 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι προσλήψεις του 2024, οι οποίες όμως θα γίνουν με διαφορετικά κριτήρια.