Με ειδική επετειακή αναφορά κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας και με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων τίμησε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Όπως επεσήμανε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, «η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή της, της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Σήμερα τιμούμε αυτή την ημέρα. Σήμερα τιμούμε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, η ιστορική διαδρομή του οποίου τερματίστηκε βίαια και δραματικά σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια μετά την αρχική τους μετακίνηση στην ιωνική γη». Όπως τόνισε, «αποτίνουμε διαχρονικά φόρο τιμής και σε όσους έχασαν τη ζωή τους. Τιμούμε και όσους επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα και κατάφεραν να φτάσουν ως πρόσφυγες, μεταλαμπαδεύοντας στη μητέρα πατρίδα την ιστορική, πολιτική και πολιτιστική τους παράδοση».

Ακολούθησε επετειακή αναφορά για τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία εορτάζεται αύριο, 15 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη Ημέρα αναγνωρίστηκε επίσημα το 2007 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και καθιερώθηκε στη χώρα μας από το 2008 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Πλακιωτάκης, υπογράμμισε πως «για την Ελλάδα η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί έναν απλό εορτασμό. Η πατρίδα μας, κοιτίδα και λίκνο της Δημοκρατίας, καλείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα να υπενθυμίσει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας κάτι το οποίο θεωρείται μεν αυτονόητο, αλλά χρειάζεται πάντοτε την προσοχή και την προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως για να διαφυλάσσεται και να προασπίζεται ανά πάσα στιγμή». Επεσήμανε πως «η Δημοκρατία, στιβαρά θεμελιωμένη στη σύγχρονη Ελλάδα, αποδεικνύει στο πέρασμα του χρόνου ότι διαθέτει την αναγκαία προσαρμοστικότητα στην εξέλιξη της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ίδια της η ύπαρξη» συμπληρώνοντας πως «η Δημοκρατία μας έχει παράλληλα αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πρόκληση που θα μπορούσε υπό οποιαδήποτε μορφή να τη θέσει εν αμφιβόλω».