«Όλο το βάρος πέφτει στην επόμενη ημέρα», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

«Όλο το βάρος πέφτει στην επόμενη μέρα που είναι πολύ δύσκολη. Μιλάμε για μια θεομηνία που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση και την απώλεια συνανθρώπων μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κακοκαιρία που χτύπησε τη Θεσσαλία έχει πλήξει τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, «με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα και την επιβίωση των ανθρώπων εκεί».

«Κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί, κτίρια, επιχειρήσεις, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ήδη το σύνολο του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή εκεί».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «καταρτίζεται σχέδιο άμεσης στήριξης των ανθρώπων αλλά το σημαντικό δεν είναι μόνο η άμεση στήριξη, που είναι απαραίτητη, είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο που θα ανασυγκροτήσει την περιοχή, την παραγωγική της βάση και ικανότητα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη».

Πρώτο μέλημα είναι η απομάκρυνση των νεκρών ζώων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται αφού οι κτηνοτρόφοι, λόγω των πλημμυρών, δεν έχουν πρόσβαση στους στάβλους τους.

«Δεν χρειάζεται να πάει ο ΕΛΓΑ και να πει ο τάδε έχασε τόσο πρόβατα. Υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα αποζημιωθούν είτε γίνει καταγραφή είτε δε γίνει. Αλίμονο αν με αυτό το μέγεθος της καταστροφής που είχαμε και τους κινδύνους που εγκυμονεί η επομένη ημέρα να πηγαίναμε με αυτόν τον τρόπο».