Δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που τα τελευταία 24ωρα βλέπουν τις περιουσίες τους στον Θεσσαλικό κάμπο να «βυθίζονται» θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη φονική κακοκαιρία να αφήνει πίσω της 6 νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και εκατοντάδες εγκλωβισμένους.

Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα ο Βόλος, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα ζουν μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο με τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να προσεγγίσουν πολλά χωριά, με κατοίκους να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Όλο το βράδυ τα σωστικά συνεργεία, τα οποία ενισχύονται διαρκώς, επιχειρούσαν σε περιοχές που ήταν προσεγγίσιμες, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε δώσει εντολή στην ΕΛ. ΑΣ. να γίνονται περιπολίες στις περιοχές που ο κόσμος έχει εγκαταλείψει τις εστίες του.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα μια πρωτοφανή κρίση η οποία ακολουθεί εκείνη των καταστροφικών πυρκαγιών του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Από χθες με εντολή του πρωθυπουργού στήθηκε ένα Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

Κυβερνητικό κλιμάκιο που μετέβη από χθες το απόγευμα στην περιοχή συντονίζει τις διαδικασίες: απεγκλωβισμών, αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, των μεταφορών και των υποδομών, των εφοδιασμών αποκλεισμένων περιοχών αλλά και την πρόσβαση στις δομές υγείας.

Ανατροπή στους σχεδιασμούς

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας προέβλεπε ότι ο πρωθυπουργός σήμερα θα μετέβαινε στον Έβρο προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης ειδικά του πρωτογενούς τομέα έτσι ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να επουλώνουν τις πληγές τους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στη συνέχεια θα μετέβαινε στην Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει τη ΔΕΘ και το Σαββατοκύριακο θα περιστρεφόταν γύρω από τις εξαγγελίες και την ανάλυση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός ριζικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί διαρκείς συσκέψεις με τους επιτελείς του έτσι ώστε να εξευρεθούν επιπλέον μέσα αλλά και πόροι που θα διατεθούν για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων αλλά κυρίως για την διάσωση όσων πολιτών είναι σε κίνδυνο.

Ταυτόχρονα αναζητείται η καλύτερη δυνατή ημερομηνία προκειμένου ο πρωθυπουργός να μεταβεί στην Θεσσαλονίκη και από εκεί να εκφωνήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ αλλά και να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αυτή προσδιορίζεται πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις προτεραιότητες να αλλάζουν μέρα με την ημέρα, μεγάλο βάρος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας και της προσαρμογής των υπηρεσιών διάσωσης στα δεδομένα που διαρκώς αλλάζουν και αναγκάζουν ακόμα και πιο προηγμένες χώρες να αναπροσαρμόζουν τις προτεραιότητές τους. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Κομισιόν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί περαιτέρω βοήθεια προς την χώρα μας η οποία βρίσκεται σε διαρκή «πόλεμο» με ακραία και πρωτοφανούς σφοδρότητας φυσικά φαινόμενα.