Με ένα ερώτημα ολοκληρώνει το άρθρο του στο BBC ο Πάτρικ Τζάκσον για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και την επικράτηση της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά. «Παρά τη νίκη σε αυτές τις εκλογές, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: μετά από 35 χρόνια στην ελληνική πολιτική ζωή, είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο κατάλληλος άνθρωπος για να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανανέωση;»

Στην αρχή του άρθρου του, ο δημοσιογράφος του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων κάνει μία εκτενή αναφορά στο προνομιακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πιθανότατα αυριανός πρωθυπουργός της χώρας, στα χρόνια στο Κολέγιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητής με τον Γιώργο Παπανδρέου, τις επιδόσεις του στο τένις, τις σπουδές στα οικονομικά στις ΗΠΑ, όπου πάλι μοιραζόταν τον ίδιο κοιτώνα με τον Παπανδρέου στο Amherst College, και την παρθενική του εκλογή ως βουλευτής της ΝΔ στην ηλικία των 26 ετών.

Εν συνεχεία, ο Πάτρικ Τζάκσον ανατρέχει στο 1993 και τη «σκληρή στάση του Σαμαρά στο θέμα των Σκοπίων», όταν εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών, που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη δημιουργία της «Πολιτικής Άνοιξης, η οποία «εξελίχθηκε σε μία δεκαετή “εξορία” από την πολιτική ζωή του τόπου».

«Υπό τη δαμόκλειο σπάθη μίας άμεσης χρεοκοπίας από την Ευρώπη, ο Σαμαράς αναγκάστηκε να κάνει πίσω και στήριξε την δανειακή των 130 δισ. ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος, παραθέτοντας μερικές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. «Από τη μία τονίζει ότι θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και την αγορά με φοροελαφρύνσεις και από την άλλη δεσμεύεται για έργα υποδομής με ευρωπαϊκά κονδύλια. Την ίδια ώρα λέει ότι δεν πρόκειται να πειραχθούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις για τους ασθενέστερους και για τον ιδιωτικό τομέα, υποσχόμενος επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών.«Ολόκληρη η δομή ολόκληρης της στρατηγικής μας είναι νέες θέσεις εργασίας – πρώτα να προστατεύσουμε τις ήδη υπάρχουσες και να δημιουργήσουμε άλλες» είχε τονίσει ο κ. Σαμαράς στο πρακτορείο Reuters, όπωβς θυμάται ο Τζάκσον. 

«Από την άλλη όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι πάνω από όλα είναι ο ηγέτης που θα διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους, ώστε να ξανακαταστήσει τη χώρα αξιόπιστο μέλος της ζώνης του ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις του» σχολιάζει ο αρθρογράφος του BBC, καταλήγοντας «Είναι τελικά ο κ. Σαμαράς ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανανέωση;»