Με κριτήριο την κυβερνησιμότητα ετοιμάζεται να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η πλειοψηφία της κοινής γνώμης . Η αυτοδυναμία δεν εκχωρείται ούτε στον Αντώνη Σαμαρά, ούτε στον Αλέξη Τσίπρα.

Αντίθετα, όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα, είναι αναγκασμένο να αναζητήσει κυβερνητικούς συμμάχους ακόμη και πέραν του παλιού γνωστού δίπολου Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά στο «νέο» μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Δεν αποκλείεται δηλαδή να δούμε αντιμνημονιακή κυβέρνηση να στηρίζεται σε μνημονιακές δυνάμεις και το αντίστροφο.

Η δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα δείχνει τη ΝΔ να προηγείται ανοίγοντας ελαφρά την ψαλίδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που έγινε πριν από μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ «λεηλατεί» ψήφους από ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και από Καμμένο, Κατσέλη και Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ παίρνει ψηφοφόρους από ΛΑΟΣ και Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στην ερώτηση «ποιος διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην ευρωζώνη» οι πολίτες απαντούν με 42% ο Αντώνης Σαμαράς ενώ το 24% επιλέγει τον Αλέξης Τσίπρα.