Συνέδριο για την αρχαία Φιγάλεια και την αρχαία Μεσσήνη πραγματοποιείται στην μακρινή Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο της πόλης Κουμαμότο. Στο συνέδριο έχει προσκληθεί να παραβρεθεί και να μιλήσει η διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Χατζή, όμως υπηρεσιακοί λόγοι ανέβαλαν το ταξίδι της την τελευταία στιγμή.

Όπως ανέφερε η ίδια η κα Χατζή, ερευνητές του πανεπιστημίου Κουμαμότο είχαν πάρει μέρος στην ανασκαφή της αρχαίας Φιγάλειας, όπου η σημερινή έφορος αρχαιοτήτων ήταν διευθύντρια ανασκαφών.

Οι ιάπωνες επιστήμονες, συγκεκριμένα, έκαναν γεωφυσική διασκόπηση και αρχιτεκτονική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου. Την εργασία τους αυτή θα παρουσιάσουν στο συνέδριο, μαζί με ανάλογη εργασία για την αρχαία Μεσσήνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιάπωνες πανεπιστημιακοί δείχνουν ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Ηλείας. Είναι γνωστό ότι στην πόλη Ιναζάβα, η οποία έχει αδελφοποιηθεί με την Αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα του Ολυμπισμού κατέχει ιδιαίτερη θέση χάρη στις μελέτες και το διαρκές ενδιαφέρον του αείμνηστου καθηγητή πανεπιστημίου Κεΐζι Κοκούμπου.

Πηγή: iliatora.gr