Το περίφημο ταξίδι της συνεχίζει η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», όπου από τις 20 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου θα παρουσιάζεται στο μουσείο της Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο.

Την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα ώστε να συγκροτηθεί τριμελής εκτιμητική επιτροπή που θα καθορίσει την οικονομική αξία του έργου, προκειμένου να ασφαλισθεί για τη μεταφορά του. Η 11χρονη Αθηναία, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του λοιμού του 430 π.Χ. στον Κεραμεικό πήρε το όνομά της από τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του προσώπου της, ενώ η «περίπτωσή» της έχει τραβήξει και τα διεθνή βλέμματα.

«Πως ήταν η μορφή του μέσου αρχαίου Έλληνα, ήταν 11 χρονών και ξαναζεί έπειτα από δυόμιση χιλιάδες χρόνια» , αναφέρει η επιστημονική ιστοσελίδα Scientific American που αναφέρεται και στον Μανώλη Παπαγρηγοράκη , καθηγητή οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχή της ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της 11χρονης Αθηναίας.

«Η αναβίωση του προσώπου του κοριτσιού, όχι μόνο θα ήταν ευκαιρία για να δούμε μια αρχαία Αθηναία που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης, όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά επιθυμούσε με την “επιστροφή της” να στείλει ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του», είχε αναφέρει ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης.

Η Μύρτις παρουσιάζεται μέχρι της 13 Μαρτίου στο κοινό της Θεσσαλονίκης, ενώ η μεταφορά της στο Μαυροβούνιο είναι μια από τις ελάχιστες φορές που ανθρωπολογικό υλικό βγαίνει εκτός Ελλάδος.