Χωρίς να παραβλέπουμε τη σημαντικότητα του αναβάτη, το φετινό Red Bull Straight Rhythm θα περάσει στην ιστορία σαν το Εvent όπου μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα επικράτησε για πρώτη φορά των συμβατικών.

Θυμίζουμε πως το Red Bull Straight Rhythm είναι μια μορφή supercross που βάζει τους αναβάτες να μονομαχούν εν είδει αγώνα dragster, σε μία διαδρομή μήκους 800 μέτρων χωρίς στροφές, αλλά γεμάτη θηριώδη άλματα διαφόρων σχημάτων.

moto4

Κάθε σκέλος διαρκεί κάπου 40 δευτερόλεπτα και προσφέρει τόνους αδρεναλίνης στους θεατές αλλά και τους αναβάτες σε επαναλαμβανόμενες δόσεις καθόλη της διάρκεια της ημέρας –μια διαδικασία που είναι λες ειδικά σχεδιασμένη για να δημιουργεί junkies του θεσμού.

Η extreme «συνάντηση» διεξάχθηκε φέτος και πάλι στο πρώην ιπποδρόμιο Fairplex της Πομόνα στην Καλιφόρνια. Έδωσε την ευκαιρία σε πάμπολλους αστέρες του χώρου να αναμετρηθούν σε μια ασυνήθιστη μορφή αγώνα όπου δεν παίζει ρόλο η αντοχή, αλλά μόνον η ταχύτητα, η τεχνική και η σωστή γραμμή.

moto3

Η πίστα του 2016 ήταν η πιο γρήγορη του θεσμού, αποτελούμενη από 74 άλματα τα οποία πρόσφεραν πολλαπλές δυνατότητες γραμμών στους αναβάτες. Ο ανταγωνισμός ήταν τόσο έντονος που πολλές φορές χρειάστηκε οι κριτές να καταφύγουν στον έλεγχο του φώτο-φίνις, για να καθορίσουν τον νικητή του σκέλους.

Ήταν επίσης η πρώτη επίσημη επανεμφάνιση του Josh Hill, ο οποίος «πείστηκε» να εγκαταλείψει πρόσκαιρα την πρόωρη «συνταξιοδότησή» του, λόγω της προοπτικής να οδηγήσει μιαν ηλεκτρική motocross, την Redshift MX της Alta Motors.

moto2

Όταν λοιπόν ο Hill κέρδισε τον προημιτελικό, η Redshift MX έγινε η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που κερδίζει αγώνα σε εθνικό επίπεδο ΗΠΑ. Και μπορεί μετά στον ημιτελικό να έχασε από τον Mitchell Oldenburg, αλλά η 4η θέση του Hill στην Κατηγορία Lite απέδειξε ότι το βάθρο δεν είναι μακριά.

Το αποτέλεσμα θα γραφεί με χρυσά γράμματα στη (σύντομη ακόμη) ιστορία της Alta Motors, αλλά και στο παλμαρές του Hill, αφού έφερε στο προσκήνιο τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και απέδειξε πως μπορούν να «κοιτάξουν στα μάτια» τα συμβατικά μοντέλα των μεγαλύτερων ονομάτων της όπως οι ΚΤΜ, Honda, Yamaha κ.λπ.

Τον διαγωνισμό κέρδισε ο Marvin Musquin με απίστευτη οδήγηση πάνω από τα ποικιλόμορφα άλματα. Ο Musquin  δεν έχασε ούτε έναν από τους προκαταρκτικούς, θυμίζοντας την εμφάνιση του 2014 όταν είχε και πάλι κερδίσει όλα τα σκέλη, κυριαρχώντας στην κατηγορία Lite.

moto5 moto6

Αποτελέσματα Bull Straight Rhythm

Κατηγορία Open: 1. Marvin Musquin 2. Ryan Dungey 3. Josh Hansen

Κατηγορία Lite: 1. Shane McElrath 2. Mitchell Oldenburg 3. Jordon Smith

Δείτε και το video των πιο θεαματικών αναμετρήσεων


Θανάσης Χούντρας