Ο Οργανισμός Διαδραστικής Επικοινωνίας Ελλάδος (IAB Hellas), ο κλαδικός φορέας που εκφράζει το σύνολο της εγχώριας αγοράς ψηφιακής και διαδραστικής διαφήμισης, με μέλη εταιρείες-διαφημιζομένους, online media και διαφημιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή διαφήμιση, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην φημολογούμενη επιβολή φόρου σε διαφημίσεις που προβάλλονται στα ηλεκτρονικά μέσα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.


Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η αγορά της ψηφιακής διαφήμισης αποτελεί ακόμα ένα μέρος μόνο (και σίγουρα όχι το μεγαλύτερο) της συνολικής αγοράς διαφήμισης, ενώ τα νούμερά της απέχουν σημαντικά από άλλες αγορές της Ευρώπης, καθώς η υγιής ανάπτυξή της έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την ύφεση των τελευταίων ετών.

Παράλληλα, ως νέο και διεθνές μέσο, παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους διαφήμισης, ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς πιθανή εφαρμογή οποιασδήποτε επιβάρυνσης θα προκαλούσε αναπόφευκτη στρέβλωση της αγοράς και βέβαιη ανακοπή της ανάπτυξης της αγοράς, με τη δημιουργία κινήτρου για τη μεταφορά έδρας εγχώριων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό, με απώλειες θέσεων εργασίας και πιθανότητα απώλειας του αντίστοιχου φορολογικού εσόδου».

Σύμφωνα με πρόσφατο paper (20 Απριλίου 2015) που εξέδωσε το IAB Europe , η ψηφιακή διαφήμιση παίζει βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση ψηφιακού περιεχομένου, υπηρεσιών και εφαρμογών, καθιστώντας τα ευρέως διαθέσιμα με ελάχιστο ή καθόλου κόστος για τον καταναλωτή. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, οι ψηφιακές υπηρεσίες δημιουργούν περισσότερο net value για τους καταναλωτές από κάθε άλλο κλάδο. Για παράδειγμα, αν οι χρήστες-καταναλωτές έπρεπε να χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες αυτές, ενα 40% αυτών δεν θα είχε ούτε τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα πάλι με έρευνα της McKinsey, η ψηφιακή διαφήμιση έχει προκαλέσει με τρόπο άμεσο αύξηση του ΑΕΠ κατά 15% στις οικονομίες των G20 χωρών από το 2002 ως το 2010. Παράλληλα, η ψηφιακή διαφήμιση ενδυναμώνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργώντας ευκαιρίες για την προβολή και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε ένα ευρύτερο κοινό ακόμα και εκτός της χώρας στην οποία κυρίως δραστηριοποιούνται.

Ο Οργανισμός Διαδραστικής Επικοινωνίας Ελλάδος, με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της αγοράς παραγωγής online περιεχόμενου και ψηφιακής διαφήμισης, οφείλει να τονίσει τις συνέπειες από μια επιβάρυνση η οποία θα έπληττε το ήδη βεβαρυμένο επιχειρείν στη χώρα μας, αλλά και θα προσέθετε επιπλέον πολυπλοκότητα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς λόγω της δυσκολίας εφαρμογής της.

Καλεί τέλος την Κυβέρνηση σε διάλογο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον κλάδο να παρουσιάσει σε βάθος τις αρνητικές επιπτώσεις από την οποιαδήποτε επιπλέον φορολόγηση των Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις ευρύτερα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.