Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές και ξέγνοιαστες νύχτες σε παραλίες με καλή παρέα και μουσική.

Όχι για όλους όμως… Υπάρχουν και κάποιοι… τύποι οι οποίοι αντί για το μαγιό τους θα φορέσουν το κοστούμι τους και ριχτούν στη μάχη της ενημέρωσης και μάλιστα της πολύ πρωινής.

Ο λόγος για τους «Πρωινούς Τύπους», Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη, οι οποίοι από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, γίνονται καλοκαιρινοί και θα λένε την πρώτη καλημέρα της μέρας στις 07:00 μέσα από την ενημερωτική εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του Ant1.

Οι δημοσιογράφοι, μίλησαν στο Newsbeast και εξήγησαν τις απαιτήσεις που έχει μια καλοκαιρινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή ενώ θυμήθηκαν και ποια ήταν εκείνη η είδηση που τους δυσκόλεψε όταν χρειάστηκε να τη μεταδώσουν.

Άλλο ένα καλοκαίρι σας βρίσκει στη «μάχη» της ενημέρωσης. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει η καλοκαιρινή ενημέρωση του κοινού; 

Νίκος Ρογκάκος: To καλοκαίρι θέλει ακόμη πιο χαλαρή ενημέρωση. Όχι με την έννοια ελαφρά μόνο θέματα, αλλά τα σοβαρά θέματα να τα διαχειρίζεσαι με έναν τρόπο πιο εύπεπτο και πιο απλό για τον κόσμο. Δεν θέλει μέσα στο καλοκαίρι να βαραίνει τη διάθεσή του. Θεωρώ ότι θέλει να ενημερώνεται αλλά με μεγαλύτερη χαλαρότητα και με ψυχραιμία. Ακριβώς αυτό θα κάνουμε εμείς. Άλλωστε και τον χειμώνα οι «Πρωινοί Τύποι» αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Παναγιώτης Στάθης: Κατ’ αρχήν η ενημέρωση είναι πάντα ανάγκη και υποχρέωση. H βασική δυσκολία είναι πως ο κόσμος έχει εντελώς καλοκαιρινή διάθεση αλλά η επικαιρότητα …καθόλου. Αν σκεφτεί κανείς πως οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ανάγκη για ανάπαυλα και ξεγνοιασιά, αυτό δημιουργεί μια «δομική» αντίφαση. Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε εμείς εδώ, για να ενημερώνουμε (ελπίζουμε) σωστά και διαφορετικά. Με καλή διάθεση, χαμόγελο και πολλές ανάσες δροσιάς . Ας σκεφτεί ο κόσμος πως θα πίνει τον πρωινό καφέ μαζί μας και τα λέμε όλα..  

Ποια θέματα πιστεύετε ότι θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αυτό το δεύτερο και τόσο ιδιαίτερο καλοκαίρι λόγω κορονοϊού και γιατί; 

Νίκος Ρογκάκος: Το μεγάλο θέμα είναι η προστασία όλων μας από αυτήν την πανδημία. Τώρα ιδιαίτερα που βλέπουμε την μετάλλαξη Δέλτα να γίνεται επιθετική, νομίζω ότι ο πολίτης θέλει να μάθει τι μπορεί να κάνει για να είναι προφυλαγμένος και ενήμερος. Επίσης, πού θα περάσει τις διακοπές του ανάλαφρα. Ένα άλλο θέμα πιστεύω είναι τα οικονομικά των πολιτών όταν επιστρέψουν από τις διακοπές. Τα επιδόματα τελείωσαν και πρέπει να μας πουν οι αρμόδιοι πώς θα μειωθεί η ανεργία, πώς θα βρουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι αλλά και οι μεγαλύτεροι. Το δικό μας μήνυμα είναι: «Εμβολιαστείτε χθες. Το εμβόλιο σώσει ζωές, σώζει την κοινωνία. Ανοίγει το μέλλον όλων».

Παναγιώτης Στάθης: Τα ίδια τα θέματα του κορονοϊού νομίζω ότι κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ελπίζω να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα σε αυτό το θέμα. Τα εθνικά θέματα θα έχουν σίγουρα εξέλιξη, η πολιτική και η οικονομία δεν κάνουν διακοπές, αλλά η κοινωνία είναι πάντα σε πρώτο πλάνο. Οτιδήποτε απασχολεί τους πολίτες. Η θεματολογία συναρτάται με τα ερωτήματά τους. Θα έχουμε όμως από όλα. Και κυρίως καλή διάθεση…

Παρακολουθείτε τις τηλεθεάσεις; Σε τι βαθμό σας επηρεάζουν; 

Νίκος Ρογκάκος: Η τηλεθέαση είναι ένα εργαλείο για όλους μας. Όποιος λέει ότι δεν τις κοιτά λέει μάλλον ψέματα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν με αγχώνουν, ποτέ δεν με άγχωναν, γιατί όταν τις μελετάς βλέπεις ατέλειες και ελλείψεις και τις διορθώνεις με τον καιρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μετρήσεις τηλεθέασης μας δείχνουν τι θέλει και ο κόσμος. Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στους συνανθρώπους μας αυτό που ζητούν, και να τους ενημερώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση εμάς η τηλεθέαση μας έχει φερθεί πολύ όμορφα! Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, το θέμα είναι να ενημερώνουμε υπεύθυνα, λέγοντας την αλήθεια και ασκώντας κριτική, όπως αυτή μας έρχεται από τους τηλεθεατές.

Παναγιώτης Στάθης: Φυσικά και τις παρακολουθούμε. Είναι μια απεικόνιση της απήχησης της εκπομπής. Αυτό είναι μια παράμετρος. Η άλλη είναι πόσο επηρεάζουν. Η απάντηση είναι πως όταν έχεις πλάνο και ιεράρχηση της θεματολογίας, δεν σε επηρεάζει τίποτα. Γιατί η πίστη στη δουλειά σου θα φέρει και την τηλεθέαση. Η τηλεθέαση είναι εργαλείο αλλά όχι ευαγγέλιο.

Ποια είδηση είναι αυτή που σας έχει μείνει χαραγμένη και δυσκολευτήκατε να μεταδώσετε; 

Νίκος Ρογκάκος: Οι ειδήσεις που δύσκολα διαχειρίζομαι είναι αυτές που έχουν να κάνουν με κακοποίηση παιδιών και γερόντων. Πάντα με πιάνει ένας κόμπος και δεν μπορώ να την πω εύκολα. Δυστυχώς όμως η δουλειά μας έχει όμορφες και δύσκολες στιγμές, που πρέπει να αντεπεξέλθουμε, βάζοντας στην άκρη τα συναισθήματά μας. Αρκετές είναι αυτές οι ειδήσεις. Κυρίως το τελευταίο διάστημα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και είχαν να κάνουν με κακοποιήσεις παιδιών και γυναικών. Θυμώνω και κάνω έρευνα και σε βάθος ρεπορτάζ για να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν από την Δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι που είναι «αδύναμοι» και δεν μπορούν να αντιδράσουν, χρειάζονται την προστασία μας!

Παναγιώτης Στάθης: Έχω περάσει αμέτρητες ώρες στον «αέρα» μεταδίδοντας όχι ευχάριστες ειδήσεις. Από τον σεισμό του 1999, όταν μετρούσαμε νεκρούς στον αέρα αγνοώντας που είναι οι δικοί μας άνθρωποι, έως τις συλλήψεις για την 17Ν, την εθνική τραγωδία με τα μνημόνια και τώρα το παγκόσμιο σοκ με τον κορονοϊό. Θα σταθώ  όμως σε μια υπόθεση που πραγματικά δεν βρήκα ποτέ λόγια για να περιγράψω: Την δολοφονία της μικρής Άννυ. Του 4χρονου κοριτσιού που δολοφονήθηκε το 2015. Τόση φρίκη!  

 Ένα από τα χαρακτηριστικά σας είναι το χιούμορ. Ποια είναι όμως η θέση του σε μια πρωινή ενημερωτική εκπομπή και γιατί; 

Νίκος Ρογκάκος: Είναι απολύτως απαραίτητο για εμένα! Είμασταν οι πρώτοι που το εντάξαμε στην ενημέρωση και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι και άλλοι συνάδελφοι ενστερνίστηκαν το γεγονός ότι το χιούμορ πρέπει να είναι βασικό συστατικό για μία ενημερωτική εκπομπή και το ενέταξαν στις δικές τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε με τον Παναγιώτη να «δίνουμε την επικαιρότητα… ΑΛΛΙΩΣ» όπως είναι το μότο μας! Και επίσης το «ΕΣΕΙΣ ΡΩΤΑΤΕ, ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ» δείχνει και την ευθύνη που έχουμε, να κάνουμε μία εκπομπή βασισμένη στα προβλήματα του κόσμου που μας εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του. Γιατί κι εμείς ανήκουμε στην κοινωνία, έχουμε τα ίδια προβλήματα και αναζητούμε τις ίδιες λύσεις, κάνοντας σκληρή κριτική στα κακώς πραχθέντα. Όμως το να δίνεις την είδηση με ευγένεια και χιούμορ, νομίζω κάνει όλους μας να την καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα, χωρίς μιζέρια αλλά με την πραγματική της διάσταση. Το γέλιο είναι υγεία και καλοσύνη!

Παναγιώτης Στάθης: Μα το χιούμορ είναι βασικό συστατικό της ζωής. Πώς θα μπορούσε να λείψει από μια τηλεοπτική εκπομπή;

Σοφία Πελεκάνου