Το «Αγόρι που δάμασε τον άνεμο» είναι ένα υπέροχο βιβλίο που μιλά με γλαφυρότητα και αμεσότητα για τα αδιανόητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Μαλάουι.

Αλλά και τη δαιμόνια εφευρετικότητα ενός παιδιού που εφάρμοσε στην πράξη τις αρχές της επιστήμης και έκανε τη διαφορά.

Παγκόσμιο μπεστ σέλερ και μέλος της λίστας των «New York Times», το βιβλίο του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα βασίζεται μάλιστα σε πραγματική ιστορία. Στη δική του!

Αν και δεν μένει μόνο στα δεινά του λαού και την αθλιότητα της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας αντιθέτως το ταλέντο και την επιμονή του εφήβου που τσαλαβούτησε σε μια χωματερή για να βρει τα υλικά της ανεμογεννήτριας που έφτιαξε από ένα βιβλιαράκι που βρήκε στην τοπική βιβλιοθήκη.

Αυτή είναι η ιστορία που μας διηγείται τρυφερά και με κατανόηση ο Τσούετελ Ετζιοφόρ, που με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έφτασε στις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ο σκηνοθέτης, που υποδύεται και τον πατέρα του Γουίλιαμ (τον ενσαρκώνει έξοχα ο Μάξγουελ Σίμπα), μας δίνει την πλήρη παλέτα των αντικρουόμενων συναισθημάτων.

Τα οικογενειακά προβλήματα που προκύπτουν από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση των φτωχών, τη διαφθορά των πολιτικών, όσα μπορείς και δεν μπορείς να φανταστείς για τη ζωή σε μια χώρα τελείως διαφορετική από τα πρότυπα της Δύσης.

Ο μικρός Γουίλιαμ όμως, σε πείσμα όλων, ακόμα και της ίδιας του της μοίρας, θα κάνει κάτι μεγάλο, κάτι σπουδαίο, κάτι αδιανόητο. Ναι, έναν ανεμόμυλο!