Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει οι απαγωγές δημοσιογράφων στη Σύρια. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος James Foley, πιάστηκε καλύπτοντας τα μεγάλα γεγονότα του λουτρού αίματος στη Συρία.

Κρατώντας σιγή ισχύος εδώ για περισσότερο από ένα μήνα, η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής στη Συρία την Ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή από τα τέλη του Νοεμβρίου 2012, καλύπτοντας τον πόλεμο στα βορειοανατολικά της Συρίας, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για την απαγωγή του γιου τους σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους απαγωγείς να τον ελευθερώσουν.

Σύμφωνα με τον οδηγό και μεταφραστή του Foley, ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα για μία εφημερίδα κι ένα ειδησεογραφικό σάιτ, συνελήφθη με την απειλή όπλου στην πόλη Taftanaz, στη βόρεια επαρχία Idlib.

Είχε συλληφθεί μαζί με έναν άλλο ξένο δημοσιογράφο, του οποίου η οικογένεια έχει ζητήσει να μην γίνει γνωστό το όνομά του,  ελπίζοντας ότι ένα χαμηλό προφίλ μπορεί να διευκολύνει τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

Η Οικογένεια του Foley, αρχικά είχε αποφασίσει και εκείνη να μην δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δημοσιογράφου.

Όμως μετά από 44 μέρες χωρίς καμία λέξη από τους απαγωγείς του και χωρίς καμία οργάνωση να έχει αναλάβει την ευθύνη, αποφάσισε να αλλάξει πλεύση και να ξεκινήσει μία δημόσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

«Θέλουμε να επιστρέψει ο Jim με ασφάλεια στο σπίτι, ή τουλάχιστον να μιλήσουμε μαζί του για να μάθουμε ότι είναι καλά»  είπε ο πατέρας του John Foley. «Κάνουμε έκκληση για την απελευθέρωση του Jim».

Τόσο ο οδηγό όσο και ο μεταφραστής του Foley, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν περισσότερο φως στην ταυτότητα των ενόπλων, λένε πηγές.

Ο αδερφός του Foley, δήλωσε στο CNN ότι ο δημοσιογράφος επικοινώνησε με την αδελφή τους μέσω Skype λίγες ώρες πριν πέσει στα χέρια των απαγωγέων του και ότι ο ίδιος δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι είναι σε άμεσο κίνδυνο.