Το βαρύτερο απολογισμό, από το 1997, νεκρών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, κυρίως στη Συρία, γνωστοποίησε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute, IPI).

Το 2011, 102 δημοσιογράφοι είχαν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και ο προηγούμενος πιο αιματηρός απολογισμός είχε καταγραφεί το 2009 με 110 θανάτους.

Η Συρία αποτελεί με βάση τα στοιχεία αυτά την πιο επικίνδυνη χώρα, με 36 καταγεγραμμένους νεκρούς δημοσιογράφους.

Δεκαέξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στην Σομαλία έπειτα από στοχευμένες επιθέσεις και κανείς από τους δράστες δεν προσήχθη στην δικαιοσύνη, κάτι το οποίο «διαιωνίζει μια κουλτούρα ατιμωρησίας η οποία ενθαρρύνει νέες επιθέσεις», όπως καταγγέλλει το IPI.

Το Μεξικό, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες παραμένουν επίσης πολύ επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο.

Ο απολογισμός συμπεριλαμβάνει τους δημοσιογράφους οι οποίοι απεβίωσαν εξαιτίας της δουλειάς τους ή κατά την διάρκεια κάποιας αποστολής που τους είχε ανατεθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα τροχαία δυστυχήματα π.χ. καταμετρώνται επίσης.

Εν τούτοις η «μεγάλη πλειοψηφία» των δημοσιογράφων που καταγράφηκαν έχασαν τη ζωή τους σε στοχευμένες επιθέσεις, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.