Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη Σολομού, που απεβίωσε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 94 ετών, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων της www.ert-archives.gr & www.ert.gr την εκπομπή «Παρασκήνιο: Η αναβίωση του Αριστοφάνη».

Στο επεισόδιο της εκπομπής ο Αλέξης Σολομός ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες και θεατρικούς συγγραφείς αναλύει τον Αριστοφάνη, προσπαθώντας να διαγράψει την πορεία της αποδοχής και ανάδειξης των έργων του αρχαίου κωμικού ποιητή ανά τους αιώνες, δίνοντας έμφαση στην σύγχρονη Ελλάδα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, και ύστερα από μια μακρά πορεία αποφυγής της ενασχόλησης με τα έργα του Αριστοφάνη, παρουσιάζονται κάποιες παραστάσεις από το Βασιλικό Θέατρο και τη Νέα Σκηνή.

Το Εθνικό Θέατρο θα επιτύχει να παρουσιάσει έως σήμερα σχεδόν όλα τα έργα του κωμικού ποιητή. Ο Αλέξης Σολομός χρησιμοποίησε στις παραστάσεις του στοιχεία από την ελληνική λαογραφία, στο μέτρο που τα δεχόταν ο «οργανισμός» του Αριστοφάνη, όπως τονίζει ο ίδιος.

Μαζί με τον Κάρολο Κουν που είχε καταπιαστεί με το έργο του Αριστοφάνη και είχε καθιερώσει ετήσια παρουσίαση των έργων του κωμωδιογράφου στην Επίδαυρο, κατάφεραν να απομακρύνουν από τη φήμη του τους χαρακτηρισμούς του ξεπερασμένου, του βωμολόχου ή του αντιεμπορικού. Για το θέμα μιλούν επίσης και οι ηθοποιοί Μαίρη Αρώνη και Ηλίας Λογοθετίδης, ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος και ο λογοτέχνης Κώστας Ταχτσής.

«Ο Αριστοφάνης είναι αθάνατος επειδή πριν από τόσους αιώνες έγραψε σαν να ήταν σύγχρονός μας. Τα κείμενά του είναι απόλυτα διαχρονικά ακόμη και χωρίς καμία αλλοίωση» καταλήγει ο Αλέξης Σολομός