Εκτός ελέγχου βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Έβρο, με τις φλόγες να κατευθύνονται στη Ροδόπη. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνεται στην Αττική με τη φωτιά να ανεβαίνει στις πλαγιές της Πάρνηθας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη να αναφέρει «Ακούστηκαν 3 εκρήξεις, φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός».

Ενώ και ο Αντιδήμαρχος Φυλής, Μ. Οικονομάκης επισήμανε πως «Συνεχείς αναζωπυρώσεις, ακούγονται εκρήξεις, όλα δείχνουν εμπρησμό». Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη σε 14 δύσκολα πύρινα μέτωπα και οι εκτιμήσεις των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος κάνουν για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Πολίτες υποστηρίζουν πως βρήκαν δεκάδες αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, ενώ είχαμε και συλλήψεις για εμπρησμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έκτακτου δελτίου ειδήσεων του ΟΡΕΝ, στη Χαλκιδική συνελήφθη ένα ζευγάρι που έχει βιοτεχνία στον Πολύγυρο και χρησιμοποίησε γεννήτρια με σπίθες.

Αυτό προκάλεσε πυρκαγιά που πήρε διαστάσεις. Λίγο αργότερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έσβησαν. Το ζευγάρι κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Άλλη μία σύλληψη έγινε στα Ιωάννινα, με τον δράστη να είναι άτομο με ψυχολογικά προβλήματα. Έβαλε φωτιά στο χωράφι του με την πυρκαγιά να επεκτείνεται και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επεμβαίνουν άμεσα.

Ένας εποχικός πυροσβέστης συνελήφθη εμπρησμό από πρόθεση στην Κεφαλονιά και κατηγορείται συνολικά για 5 πυρκαγιές.

Όπως ανέφεραν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ για τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη, οι αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις μεταναστών για εμπρησμό που τους εντόπισαν στο σημείο της πυρκαγιάς.

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να να βάζουν φωτιά στην περιοχή Σάπες, μια περιοχή που μέχρι στιγμής δεν πλήττεται από πυρκαγιές.

Η αναγνώρισή τους έγινε από το δασαρχείο, η αστυνομία μετέβη άμεσα στο σημείο, τους πέρασε χειροπέδες και ανακρίνονται.

Μεταξύ άλλων, έγιναν άλλες 13 συλλήψεις μεταναστών στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ευθύνεται ανθρώπινος παράγοντας στις πολλές εστίες φωτιάς.

Στην δε, περιοχή Ασύμμη Έβρου εντοπίστηκαν άλλοι τρεις μετανάστες από το Αφγανιστάν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι οι υπόλοιποι 18.

Όπως ανέφεραν, ήρθαν στη χώρα μας παράνομα πριν από περίπου τρεις με τέσσερις μέρες και αρνούνται την ανάμειξή τους με τις πυρκαγιές.

Οι αρχές προχώρησαν σε σύλληψη και θα ψάξουν ενδελεχώς το ενδεχόμενο να εμπλέκονται σε εμπρησμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σημειώθηκαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι πολίτες έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, κυνηγώντας και εκείνοι παράτυπους μετανάστες, αφού οι Αρχές είναι απασχολημένες με την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, πολίτης πήρε την… κατάσταση στα χέρια του, συλλαμβάνοντας παράτυπους μετανάστες και κλείνοντάς τους σε τρέιλερ φορτηγού!

Για τον εφιάλτη των πυρκαγιών που βιώνουμε για άλλο ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα και για όλα τα προαναφερθέντα, μία αιχμηρή ανάρτηση έκανε στον λογαριασμό του στο facebook ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Ο γνωστός συγγραφέας γράφει στο ποστ του ότι «η Ελλάδα είναι ένα κορμί που λαβώνεται και καταστρέφεται ολοένα, κι όλοι καμωνόμαστε τους κατάπληκτους».

Η ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ:

«Φαντάσου έναν άνθρωπο που αμελεί το σώμα και την υγεία του δραματικά: που υποσιτίζεται συστηματικά, που κάνει κατάχρηση τοξικών ουσιών, που δεν αφουγκράζεται το κακό που σαλεύει εντός του – κι όταν μια μέρα, ξαφνικά, αρρωσταίνει, μένει άναυδος με τη διάλυσή του.

Κάπως έτσι αντιμετωπίζει το κράτος τις πυρκαγιές: η αμέλεια, η ευαλωτότητα των δασικών εκτάσεων, η επικρεμάμενη καταστροφή – ελλείψει πυρασφάλειας και πολλών άλλων – είναι πράγματα πασίγνωστα και δεδομένα, κι ωστόσο, κάθε φορά που η φωτιά αφανίζει άλλο ένα κομμάτι της χώρας, μένουν όλοι ενεοί.

Η παθογένεια είναι κραυγαλέα: η Ελλάδα είναι ένα κορμί που λαβώνεται και καταστρέφεται ολοένα, κι όλοι καμωνόμαστε τους κατάπληκτους, λες και – για να δανειστώ τον στίχο του Βάρναλη – φταίει ο Θεός που μας μισεί.

Φαντάσου έναν άνθρωπο που αμελεί το σώμα και την υγεία του δραματικά: που υποσιτίζεται συστηματικά, που κάνει κατάχρηση…

Posted by Αύγουστος Κορτώ on Monday, August 21, 2023