Κορυφαία μοντέλα μοιράζονται τις πιο σκληρές απορρίψεις τους, καθώς αποκαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας. Επτά μοντέλα από όλη την Αυστραλία απάντησαν στις καυτές ερωτήσεις του κοινού στην εκπομπή του ABC You «Can’t Ask That» αποκαλύπτοντας on camera τις πιο σκληρές απορρίψεις, αλλά και το γιατί το να είσαι γενετικά προικισμένος μπορεί μερικές φορές να είναι κατάρα.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων plus size μοντέλων, συζήτησε για τις διατροφικές διαταραχές, το αίσθημα εκμετάλλευσης ακόμη και το γεγονός ότι μπορεί να πέσεις θύμα επίθεσης.  

Ένα υγιές μοντέλο σημαίνει ότι πρέπει να χάσει βάρος

Ένα από τα μοντέλα που πήραν συνέντευξη ήταν η Bridget Malcolm, η οποία περπάτησε στην πασαρέλα της Victoria’s Secret το 2015 και το 2016 -μια εποχή που θυμάται ότι ένιωθε «δυστυχισμένη».

Η Bridget είπε ότι αφού υπέγραψε με την εταιρεία πρακτορείου μοντέλων IMG όταν ήταν μόλις 15 ετών, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και μπήκε στο team των μοντέλων για το εμβληματικό σόου εσωρούχων. Περιέγραψε το περπάτημα για τη Victoria’s Secret ως «τεράστια υπόθεση» και θυμάται ότι είδε διάσημα μοντέλα στα παρασκήνια και ένιωσε «τόσο νευρική».

Το μοντέλο άκουγε συνεχώς από τους ατζέντηδες των κάστινγκ να της λένε ότι έπρεπε να χάσει μια ίντσα από τους γοφούς της και έλεγαν ότι αν ένα μοντέλο αποκαλούνταν «υγιές» σήμαινε ότι έπρεπε να χάσει βάρος. Η Bridget περιέγραψε το μόντελινγκ σαν να ζει σε μια συνεχή κατάσταση «τι θα μου συμβεί σήμερα» και «πώς μπορώ να αφήσω μην κανέναν να καταλάβει ότι με πονάει».

Θυμήθηκε ότι ήταν «πολύ εύκολο να διολισθήσει σε διατροφική διαταραχή» και πάλευε με ανορεξία καθώς και με κρίσεις πανικού τις οποίες προσπαθούσε να καταπνίξει χρησιμοποιώντας Xanax.

«Κατά έναν αρρωστημένο τρόπο μου άρεσε περισσότερο όταν οι άνθρωποι έλεγαν ότι φαινόμουν άρρωστη, επειδή έλεγα “ναι, τα κατάφερα, είμαι πραγματικά αξιοσημείωτα αδύνατη τώρα”», είπε η Bridget.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις τι είναι αληθινό και τι όχι, όταν η φυσική σου εμφάνιση έχει υποστεί τόσο μεγάλη φθορά».

Το μοντέλο ήταν συνολικά ευχαριστημένο με τον τρόπο που της συμπεριφέρονταν στον κλάδο και δήλωσε ότι αν το μόντελινγκ γίνεται σωστά, δεν μοιάζει τόσο εκμεταλλευτικό.

Ωστόσο, θυμήθηκε ότι δέχτηκε «επίθεση» από έναν άνδρα φωτογράφο, αφού τελικά συμφώνησε να φωτογραφηθεί τόπλες μετά από επίμονα αιτήματά του. «Όταν πάει στραβά, μπορεί να είναι φρικτό», συμπλήρωσε η Bridget. 

Άγχος και κατάθλιψη «πακέτο» με την καριέρα στο μόντελινγκ

Το μοντέλο Sarah Stephens, με έδρα το Σίδνεϊ, δήλωσε ότι είχε υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως μοντέλο και αποκάλυψε ότι δεν ήταν όλα λαμπερά και εντυπωσιακά. Η Sarah κέρδισε την αναζήτηση μοντέλων του περιοδικού Girlfriend το 2006 και περπάτησε στην πασαρέλα της Victoria’s Secret το 2008, όταν ήταν μόλις 18 ετών.

Είπε ότι ως αφελής έφηβη πίστευε ότι η βιομηχανία της μόδας θα ήταν ένας «όμορφος, τρελός κόσμος», αλλά η πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι ήταν «πολύ διαφορετική».

Η Sarah θυμήθηκε ότι έπρεπε να γδυθεί μπροστά σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο κατά τη διάρκεια ενός κάστινγκ και ότι μια γυναίκα την κοίταξε με μια ματιά και παρατήρησε «αυτό δεν πρόκειται να δουλέψει». Το μοντέλο έφυγε από το δωμάτιο και ξέσπασε σε κλάματα, ωστόσο δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Η 32χρονη, δήλωσε, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι των κάστινγκ της είχαν πει ότι είχε «κουνιόταν πολύ», ότι «δεν μπορεί να το φορέσει αυτό» και ότι οι γοφοί της είναι πολύ φαρδιοί. «Υπήρχε αυτή η πίεση να είσαι αδύνατη», είπε στην εκπομπή.

Η Sarah αποκάλυψε, επίσης, ότι σε κάποιο σημείο της καριέρας της ως μοντέλο είχε μόλις σταματήσει να τρώει εντελώς και πάλευε επίσης με τη βουλιμία.

Πάλευε με το να πρέπει να παίζει το ρόλο του «σέξι κοριτσιού» επειδή δεν ταίριαζε με το ποια ήταν ως άτομο και είπε ότι σεξουαλικοποιήθηκε από νεαρή ηλικία.

Διαταραχές σώματος, θύματα επίθεσης και το αίσθημα της αμηχανίας και της ταπείνωσης – Από τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των μοντέλων

Το μοντέλο plus-size Mahalia Handley αποκάλυψε ότι πρόσφατα διαγνώστηκε με δυσμορφική διαταραχή του σώματος. Περιέγραψε τη διάγνωσή της ως «εμμονικές ψυχαναγκαστικές σκέψεις για μέρη του σώματός σας που πιστεύετε ότι είναι λάθος».

Ο Luke Wallace από το Lennox Head είπε στην εκπομπή ότι ενώ δεν είχε παλέψει με κάποια διατροφική διαταραχή, είχε πέσει θύμα επίθεσης από μια συμμορία κακοποιών. Αφού τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και του έσπασαν τη μύτη και το σαγόνι, οι κακοποιοί του είπαν ότι «δεν ήταν τόσο όμορφος τώρα».

Με πρησμένο και με ένα πρόσωπο σε «διπλάσιο μέγεθος» ο Luke είπε ότι συνειδητοποίησε ότι η αίσθηση της αυτοεκτίμησής του βασιζόταν στο να είναι ελκυστικός στον εαυτό του και στους άλλους. «Μερικές φορές ένιωθες σαν αντικείμενο».  

Από την πλευρά της η Chloe Maxwell, ένα πρόσωπο γνωστό σε πολλούς Αυστραλούς τη δεκαετία του ’90 ως «το κορίτσι της Jeanswest», δήλωσε ότι ένιωσε νευρικότητα όταν της είπαν ότι θα βγει στην τηλεόραση.

«Ανησυχούσα ότι θα γινόμουν ανεπιθύμητη», είπε, εξηγώντας ότι τα κορίτσια στο σχολείο την εκφόβιζαν εκείνη την εποχή. Σκέφτηκε ότι της φόρεσαν ένα διάφανο τοπ για μια επίδειξη πασαρέλας και ένιωσε «αμηχανία» και «ταπείνωση». «Δεν υπήρξε ποτέ συναίνεση, απλά έκαναν ό,τι ήθελαν», είπε.

Το μοντέλο που έγινε influencer Malaan Ajanng θυμήθηκε μια φορά που την έστειλαν σπίτι της επειδή το πρακτορείο της αποφάσισε ότι είχε πάρει βάρος. Η Malaan είπε ότι στα μοντέλα μπορούσε να ανατεθεί ένας προσωπικός γυμναστής που ειδικεύεται στην υγεία και τη φυσική κατάσταση, ο οποίος έλεγε στα μοντέλα ότι φαίνονται καλά. «Αν μη τι άλλο, έλεγαν ότι ήσουν λιποβαρής», είπε. 

Η καλλονή με έδρα τη Μελβούρνη δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να εισέλθει στη βιομηχανία, επειδή η κοινότητά της το παραλλήλισε με την «είσοδο στο μέγαρο του Playboy». Είπε ότι οι φωτογράφοι μπορούσαν μερικές φορές να ωθήσουν τα μοντέλα έξω από τις ζώνες άνεσής τους.

«Όντας τόσο νέος και ευάλωτος μπορεί να βρεθείς σε καταστάσεις όπου το κάνεις μόνο για την καριέρα σου», είπε η Malaan.