Ένα παραμύθι, με όνομα αυτή τη φορά, θυμίζει η ιστορία του «Weather bird», που ξεκινά πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μαγεύει αν αναλογιστείς τα μέρη που έχει ταξιδέψει το σκάφος, τους πραγματικούς Vip που έχει μεταφέρει, και τη μουσική του Λούις Άρμστρονγκ, που έγινε η αιτία και η αφορμή να πάρει το όνομα της. Μιας και το «Weather bird» πήρε το όνομά του από ένα δίσκο του 1928, του Λούις Άρμστρονγκ, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στο σκάφος από τους πρώτους ιδιοκτήτες του, και, όπως αναφέρει η ιστορία, κρύβει ένα μυστικό στα ύφαλα του και πιο συγκεκριμένα στην καρίνα του, όπου συμβολικά έχει συγχωνευτεί μαζί με καραβόσκοινα ένα αντίγραφο αυτού του δίσκου που δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα ντουέτα στην ιστορία της τζαζ: Τους τόνους της τρομπέτας του Λούις Άρμστρονγκ σε συνδυασμό με τις νότες του πιάνου από τον Ερλ Χάινς.
Η ιστορία εν συντομία…
Ο σχεδιαστής της ήταν ο Vladimir Orloff, γιος Ρώσου ευγενή που επέβλεπε τα οικονομικά της Τσαρίνας Αλεξάνδρας, πριν από την Οκτωβριανή επανάσταση. Αφού σκοτώθηκε ο πατέρας του από τους Μπολσεβίκους το 1917, ο αριστοκράτης που μεγάλωσε ταξιδεύοντας με το γιοτ του παππού του στη Μαύρη θάλασσα δραπέτευσε από τη Ρωσία και μετανάστευσε στη Γαλλία. Στο Παρίσι γνώρισε την οικογένεια Murphys και ξεκίνησε να διευθύνει την επιχείρηση που είχαν με γιοτ. Μαζί με τον Γάλλο Henri Rambaud, o Orloff σχεδίασε το Weather Bird με προφίλ που θύμιζε περισσότερο clipper και με δοκό να φτάνει τα έξι – μισή μέτρα. Η σκούνα με τις παρεμβάσεις όπως λεγόταν κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ξύλο δρυός και τικ στο ναυπηγείο Chatier Navals de Normandie και παραδόθηκε στην οικογένεια των Murphys ως το τρίτο και τελευταίο τους γιοτ, το 1931. Το ζευγάρι των αμερικανών ομογενών είχε μετακομίσει στη γαλλική Ριβιέρα κατά τα χρόνια της ποτο- απαγόρευσης. Ο Gerald Murphys ήταν απόφοιτος του Γέιλ με το ένα πόδι στις επιχειρήσεις και το άλλο στην Τέχνη, ενώ η σύζυγος του Sarah καταγόταν από μια οικογένεια εκατομμυριούχων και είχε ξεχωριστή παρουσία στο μοντέρνο jet set του Λονδίνου. Το ζευγάρι ταξίδεψε για τρία χρόνια γύρω από τη Ριβιέρα μαζί με μια εκλεκτή ομάδων φίλων που το παρατσούκλι τους ήταν «the transatlantiques».
Ποιοι ήταν αυτοί οι φίλοι των Murphys; Σημειώστε ονόματα: Ernest Hemmingway, John Dos Passos, Cole Porter, Coco Chanel, Man Ray και Archibald MacLeish.




O Πάμπλο Πικάσο σχεδίασε τη σημαία της σκούνας, ο Fernand Leger δημιούργησε πίνακες κατά την διάρκεια της παραμονής του σε αυτό, ενώ, και τώρα έρχεται το καλύτερο: ο F. Scott Fitzgerald με τη σύζυγο του Zelda περνούσαν καιρό με τους Murphys στο σκάφος αυτό κάνοντας κρουαζιέρες στη Ριβιέρα οι οποίες και μεταφέρθηκαν στο μυθιστόρημα του συγγραφέα το 1934 «Tender is the Night» το οποίο ξεκινά με μια αφιέρωση στην οικογένεια Murphys.
Το 1933, καθώς ο Μουσολίνι ανέβηκε στην εξουσία και η υγεία του γιου του ζευγαριού παρουσίασε πολλά προβλήματα οι Murphys αποφάσισαν και πούλησαν το σκάφος, έκλεισαν τη βίλα τους στη Ριβιέρα και έφυγαν για την Αμερική, χωρίς να γυρίσουν ποτέ πίσω. Η ιστορία όμως του «Weather Bird» δεν σταματά εκεί. Κατά το παρελθόν είχαν ακουστεί πολλές ιστορίες αργότερα, που ανέφεραν πως αγοράστηκε από έναν Ελβετό, ο οποίος συνελήφθη επειδή χρησιμοποιούσε το γιοτ για να μεταφέρει χρυσό από την Τουρκία στη Γαλλία, ενώ σύμφωνα και με το σημερινό έλληνα ιδιοκτήτη είχε μια εμφάνιση γκεστ σταρ σε ταινία του Όρσον Γουελς.
O Έλληνας ιδιοκτήτης και το πιάνο του «Weather Bird»
Αφού διέσχισε τον προηγούμενο αιώνα η εκπληκτική αυτή σκούνα αγοράστηκε από τον έλληνα επιχειρηματία, τον Φεβρουάριο του 2020. Ο ίδιος γοητεύτηκε από τη μοναδική διάταξη των χώρων πάνω στο σκάφος που θυμίζουν περισσότερο την παλαιά σχολή σχεδιασμού σκαφών που ερχόταν σε αντίθεση με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική.





Ο ίδιος επέβλεψε και την ολική ανακαίνιση της, μελετώντας προσεκτικά σκάφη της ίδιας εποχής για να διασφαλίσει ότι η εμφάνιση της δεκαετίας του 1930 θα διατηρηθεί πάνω στο πλοίο. Ένα από τα νεότερα έπιπλα που έχει τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης πάνω στο σκάφος είναι το πιάνο στο σαλόνι που λειτουργεί και ως τραπεζάκι όταν είναι κλειστό. Είναι ένα κομμάτι μοντέρνο που έχει όμως και αυτό να αφηγηθεί μια ιστορία.
Ο σημερινός ιδιοκτήτης είχε ακριβώς το ίδιο πιάνο Yamaha H801 στο προηγούμενο σκάφος που διέθετε και όταν εκείνο πουλήθηκε πέρασε πολλά χρόνια αναζητώντας το μέχρι που βρήκε το τελευταίο μοντέλο εκτός παραγωγής προς πώληση στην Ελβετία και το έφερε πίσω μαζί του στην Ελλάδα, τοποθετώντας το αυτή τη φορά στο «Weather Bird».
Πηγή φωτογραφιών: https://www.yachtcharterfleet.com/, https://mygreekcharter.com/