Κάθε εποχή φέρνει μαζί της και συχνά κρυολογήματα ή γαστρεντερικά προβλήματα. Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το κατάλληλο πλύσιμο των χεριών, θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να προστατευθείτε από τις εποχιακές λοιμώξεις.

Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά μικρόβια είναι ανθεκτικά στα αντισηπτικά χεριών. Ποιος είναι λοιπόν ο κατάλληλος τρόπος να απαλλαγούμε από αυτά; Μα φυσικά η κλασική και πατροπαράδοτη μέθοδος πλυσίματος με σαπούνι και νερό. Είναι γεγονός ότι η επιδημία του Covid-19 οδήγησε στο να υιοθετήσουμε όλοι τη συνήθεια του πιο εντατικού και επιμελούς πλυσίματος χεριών. Είναι όμως όλα τα προϊόντα καθαρισμού χεριών το ίδιο αποτελεσματικά; Οι ειδικοί απαντούν…

Επιλέξτε το είδος σαπουνιού που θα χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν αρκετοί τύποι σαπουνιού χεριών, τα οποία διαφέρουν ως προς τη σύστασή τους: πλάκα σαπουνιού, κρεμοσάπουνο ή αφρός. Κάποια έχουν σχεδιαστεί για να ενυδατώνουν περισσότερο τα χέρια, ενώ άλλα έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν στο ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το είδος σαπουνιού που θα χρησιμοποιήσετε, όσο η ίδια η διαδικασία πλυσίματος των χεριών. Αν και υπάρχει στην αγορά μεγάλη ποικιλία προϊόντων, στην ουσία είναι το σχολαστικό πλύσιμο αυτό που απομακρύνει τους ρύπους και τα μικρόβια και όχι το προϊόν αυτό καθαυτό. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο για εσάς προϊόν είναι εντέλει αυτό που θα σας βολέψει και που πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε.

Πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα

Αν είστε από εκείνους που απλά ρίχνουν λίγο νερό βιαστικά στα χέρια τους, τότε σίγουρα δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κατάλληλο πλύσιμο χεριών περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού και σαπουνιού σε όλη την επιφάνεια των χεριών (μην παραλείπετε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα καθώς και κάτω από τα νύχια σας!) για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε τη μέγιστη δυνατή απόδοση του σαπουνιού ως προς την εξάλειψη των μικροβίων.

Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, όταν πρόκειται για το πλύσιμο των χεριών, το ζεστό νερό δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το κρύο. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης των μικροβίων από τα χέρια κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η διάρκεια και η τεχνική.

Κάντε το πλύσιμο των χεριών συνήθεια

Αν έχετε εκπαιδευτεί στο να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας μετά την τουαλέτα, συγχαρητήρια! Δεν είναι όμως μόνο αυτό αρκετό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως πριν από το φαγητό ή μετά το φύσημα της μύτης, το βήχα και το φτέρνισμα. Θα πρέπει επίσης, σε περιόδους αυξημένης συχνότητας λοιμώξεων, να λειτουργείτε προληπτικά και να πλένετε τα χέρια σας ύστερα από επαφή με επιφάνειες σε δημόσιους χώρους, όπως χερούλια από πόρτες, μηχανήματα χρηματικών συναλλαγών και καρότσια αγορών.

Μην παραλείπετε την ενυδάτωση

Το συχνό πλύσιμο των χεριών, αν και είναι σημαντικό για την προσωπική υγιεινή, οδηγεί συχνά σε αφυδάτωση του δέρματος καθώς απομακρύνει τα φυσικά έλαια. Αλλά αντί να παραλείψετε μερικά πλυσίματα για το λόγο αυτό, οι γιατροί προτείνουν να επιλέξετε σαπούνια που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες όπως γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ, αλόη, και φυσικά βούτυρα όπως το βούτυρο καριτέ και το βούτυρο κακάο. Η εφαρμογή μιας καλής κρέμας χεριών μετά από κάθε πλύσιμο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ενυδάτωση των χεριών και θα διατηρήσει το δέρμα σας σε καλή κατάσταση.