Τα φιστίκια δεν είναι απλώς ένα εύκολο και θρεπτικό σνακ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο στην Ολλανδία, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση περίπου 60 ανάλατων, καβουρδισμένων φιστικιών με τη φλούδα, για διάστημα τεσσάρων μηνών, αύξησε τη ροή αίματος σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε βελτίωση στη ροή αίματος προς τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη συνολική εγκεφαλική αιμάτωση και την ικανότητα μνήμης, τόσο για προφορικές όσο και για γραπτές πληροφορίες.
Μετρήσιμα αποτελέσματα, σημαντικά ευρήματα
Με την κατανάλωση της συγκεκριμένης ποσότητας φιστικιών, η εγκεφαλική αιμάτωση αυξήθηκε κατά 3,6%, ενώ η απόδοση στη μνήμη παρουσίασε βελτίωση της τάξης του 5,8%. Παράλληλα, παρατηρήθηκε και μείωση της αρτηριακής πίεσης στους συμμετέχοντες, όλοι υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς με την πάροδο των ετών η λειτουργία των αγγείων του εγκεφάλου τείνει να επιδεινώνεται. Η μειωμένη αιμάτωση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που συνδέονται με την έκπτωση της μνήμης και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.
Η εγκεφαλική αιμάτωση θεωρείται βασικός δείκτης της υγείας των αγγείων του εγκεφάλου. Ουσιαστικά αφορά την ποσότητα αίματος που μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή του λειτουργία. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ανάλατων φιστικιών με τη φλούδα φαίνεται να ενισχύει συνολικά αυτή τη λειτουργία.
Αν συνυπολογιστεί πως με βάση τα δεδομένα των ερευνητών, η συνολική εγκεφαλική αιμάτωση μειώνεται κατά περίπου 0,37% κάθε χρόνο καθώς μεγαλώνουμε, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του εγκεφάλου, μια αύξηση της τάξης του 3,6% θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική.

Πώς έγινε η έρευνα
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 60 έως 75 ετών. Κατά τη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις, μετρήσεις πίεσης και βάρους, ενώ αξιολογήθηκε και η γνωστική τους απόδοση μέσω ειδικών ηλεκτρονικών τεστ.
Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξεταστούν οι αλλαγές στην αιμάτωση του εγκεφάλου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν άλλους ξηρούς καρπούς και ακολουθούσαν συγκεκριμένους περιορισμούς πριν από κάθε αξιολόγηση.
Αν και είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι τα φιστίκια βελτιώνουν τη συνολική εγκεφαλική αιμάτωση σε υγιείς μεγαλύτερους ενήλικες, προηγούμενες μελέτες της ίδιας ομάδας είχαν δείξει παρόμοια αποτελέσματα και με άλλους ξηρούς καρπούς, όπως η σόγια και τα μείγματα ξηρών καρπών. Η διαφορά στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι καταγράφηκε όχι μόνο τοπική αλλά και συνολική αύξηση της αιμάτωσης, καθώς και βελτίωση στη ροή αίματος της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου.
Γιατί τα φιστίκια είναι τόσο ωφέλιμα;
Οι επιστήμονες αποδίδουν τα οφέλη των φιστικιών στη διατροφική τους σύσταση. Ένας πιθανός παράγοντας είναι το αμινοξύ l-αργινίνη, δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Αν και οι αποδείξεις για τη δράση της μέσω της τροφής είναι περιορισμένες, έχει φανεί ότι η χορήγησή της σε άλλες μορφές μπορεί να αυξήσει σημαντικά την εγκεφαλική αιμάτωση.
Επιπλέον, τα φιστίκια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φυτικές χημικές ουσίες και αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη δράση. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό για την ευεργετική του επίδραση στη ροή αίματος του εγκεφάλου. Αν και τα φιστίκια περιέχουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλα τρόφιμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι συνέβαλε και αυτή στο συνολικό αποτέλεσμα.
Επίσης επιλέχθηκαν φιστίκια καβουρδισμένα με τη φλούδα, καθώς η φλούδα περιέχει επιπλέον φυτικές ίνες και φυσικές φυτικές ενώσεις. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών φαίνεται να εξηγεί τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στη μνήμη και στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Με λίγα λόγια, ένα μικρό, καθημερινό σνακ μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο πρακτικά και χορταστικά, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία, μπορούν να στηρίξουν ενεργά την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.