Ανά τακτά χρονικά διαστήματα επικρατεί φρενίτιδα για διάφορα «super foods». Υπάρχουν όμως και κάποιες πραγματικά «υπετροφές» που τα οφέλη τους δεν είναι μόδα, αλλά είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά. Μια από αυτές είναι ένας ξηρός καρπός που αξίζει να τον εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ο λόγος για τα «ταπεινά» καρύδια, που όλοι μπορούμε να έχουμε στο ντουλάπι μας.

Σύμφωνα με ειδικούς στο Very Well Health, η κατανάλωση καθημερινά μιας χούφτας καρύδια μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου, να προστατεύσει την καρδιά, να βελτιώσει τον ύπνο και ενδεχομένως να βοηθήσει ακόμα στην πρόληψη του καρκίνου.

Προφανώς και τα καρύδια, όπως και καμία τροφή, δεν είναι «πανάκεια». Αλλά αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Το γεγονός ότι σας κρατούν χορτάτους και βοηθούν στην πέψη είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Ακολουθούν 5 βασικοί λόγοι, επιστημονικά τεκμηριωμένοι, που δείχνουν πως μια χούφτα καρύδια την ημέρα δεν κάνει μόνο καλό, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

1. Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς σας

Τα καρύδια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν βασικό μέρος της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία είναι γνωστή για τα οφέλη της στην προστασία της καρδιάς.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην πρόληψη του εγκεφαλικού και την ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, ιδιαίτερα για άτομα με καρδιοπάθειες. Το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του, οπότε είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

2. Προσφέρουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Το σώμα χρειάζεται πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για να λειτουργεί σωστά, και τα καρύδια παρέχουν και τα δύο. Μία μόλις μερίδα των 28 γραμμαρίων περιέχει 4,32 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1,9 γραμμάρια φυτικών ινών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι άτομα που προσθέτουν καθημερινά μια μικρή ποσότητα καρυδιών, βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα της διατροφής τους και την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

3. Υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου

Αν και τα καρύδια είναι καλή επιλογή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, το να τα τρώτε το πρωί μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική σας λειτουργία.

Μικρή μελέτη στο περιοδικό Food & Function έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν καρύδια το πρωί είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοητικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σε τεστ μνήμης.

Εν γένει, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια φαίνεται να προστατεύουν και να ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

4. Ενισχύουν την ποιότητα του ύπνου

Τα καρύδια περιέχουν φυσική μελατονίνη – την ορμόνη που βοηθά το σώμα να αντιληφθεί ότι ήρθε η ώρα για ξεκούραση. Μια μελέτη του 2017 στο Nutrients έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μελατονίνη μπορεί να μειώσει την αϋπνία και τα καρύδια έχουν συνδεθεί με βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

5. Συμβάλει στη μείωση κινδύνου για καρκίνο

Τα καρύδια συχνά προτείνονται για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, και οι ειδικοί λένε ότι ίσως συμβάλλουν και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα καρύδια συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου, καθώς και με περιορισμό της ανάπτυξης όγκων στον μαστό.

Φυσικά, η κατανάλωση καρυδιών δεν υποκαθιστά καμία θεραπεία και δεν εξαλείφει από μόνη της τον κίνδυνο. Μπορεί όμως να αποτελέσει ένα βοηθητικό στοιχείο στην πρόληψη.