Όλοι ξέρουμε πως πρέπει να τρώμε περισσότερα λαχανικά. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι πως δεν είναι όλα τα λαχανικά το ίδιο υγιεινά. Αν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν καλύτερα, μάλλον έχετε ήδη αρχίσει μια συνειδητή προσπάθεια να αφαιρέσετε τα γλυκά και το γρήγορο φαγητό από τη διατροφή σας. Αντ’ αυτών επιλέγετε μια σαλάτα ή ένα πράσινο smoothie, επειδή τα λαχανικά, όποια και αν είναι αυτά, είναι πάντα υγιεινά, σωστά; Δυστυχώς, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.

«Είναι πάντα καλύτερο να επιλέγετε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα», αναφέρει ο Dr. Konda Reddy του «Physicians Weight Loss Orlando» σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Mashed». Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια. Στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά ίσως να μην αποτελούν τη σούπερ υγιεινή επιλογή που νομίζετε. Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με αυτά και ενημερωθείτε πριν από την επόμενη βόλτα σας στη λαϊκή αγορά!

Καλαμπόκι

Καλαμπόκι - Ποπ κορν

Το καλαμπόκι μπορεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα σας λαχανικά. Από το ψητό καλαμπόκι μέχρι το ωμό στη σαλάτα σας, αυτές οι μικρές κίτρινες μπουκιές έχουν υπέροχη γεύση, ανεξάρτητα από το πώς τις τρώτε. Και επειδή είναι λαχανικό, πάντα νιώθετε πως διαλέγετε την καλύτερη επιλογή. Δυστυχώς, οι περισσότεροι διατροφολόγοι δεν είναι μεγάλοι οπαδοί του καλαμποκιού.

«Τα λαχανικά όπως το καλαμπόκι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και οι υδατάνθρακες που περιέχονται μέσα σε αυτά τα λαχανικά δεν είναι, ως επί το πλείστον, άπεπτες φυτικές ίνες, αλλά μάλλον, ζάχαρη, γνωστή και ως άμυλο, λέει σε συνέντευξή της η διαιτολόγος Catherine Metzgar. «Αυτά τα άμυλα είναι πολύ εύπεπτα και μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο σώμα σας, αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα».

Η Metzgar εξήγησε ότι οι συχνές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα έχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, από υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως αύξηση του σωματικού βάρους και καρδιακές παθήσεις.

Πατάτες

Πατάτες

Όπως το καλαμπόκι έτσι και οι πατάτες, όταν δεν είναι βιολογικές, είναι φορτωμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την πιστοποιημένη γιατρό στον βελονισμό, Dr. Elizabeth Trattner. «Οι πατάτες και το καλαμπόκι είναι επίσης πλούσια σε κενές θερμίδες και έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη».

Ντομάτες

Ντομάτες

Η Dr. Trattner απορρίπτει επίσης τις μη βιολογικές ντομάτες. Όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες, λέει, μπορεί να είναι φορτωμένες με φυτοφάρμακα. «Συνήθως οι ντομάτες είναι άγευστες», είπε. Η διατροφολόγος Renne Tavoularis σημειώνει, επίσης, ότι οι ντομάτες ανήκουν στην οικογένεια των Σολανιδών (ή Στρυχνοειδών), που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή μέσα στο σώμα. «Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση με προβλήματα αρθρίτιδας και πόνου στις αρθρώσεις», είπε. «Συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους σε άτομα με χρόνιες φλεγμονές και αυτοάνοσα νοσήματα».

Μελιτζάνες

Μελιτζάνα

Οι μελιτζάνες ανήκουν και αυτές στην οικογένεια των Σολανιδών και μάλιστα έχουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα σολανίνης (ένα είδος φυτικού δηλητηρίου) μεταξύ των στρυχνοειδών λαχανικών, σύμφωνα με την Tavoularis. Επειδή η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ειδικά στις αρθρώσεις, οι μελιτζάνες ίσως δεν είναι καλή επιλογή για άτομα με αρθρίτιδα ή άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Ο Dr. Reddy λέει επίσης ότι η μελιτζάνα μπορεί να είναι πιο θερμιδοφόρα από ό,τι φανταζόμαστε. «Συχνά επιλέγεται ως υποκατάστατο κρέατος, αλλά η μελιτζάνα μοιράζεται ένα ατυχές χαρακτηριστικό με αυτό ακριβώς που προσπαθεί να αντικαταστήσει», αναφέρει. «Λόγω της σπογγώδους υφής της, η μελιτζάνα θα απορροφήσει τα έλαια, τα λίπη, τις θερμίδες και το νάτριο οποιουδήποτε φαγητού που ετοιμάζεται μαζί της».

Πιπεριές

Πιπεριές

Οι πιπεριές μπορούν να αποτελέσουν ένα νόστιμο συμπλήρωμα σε σαλάτες, τάκος και σάλτσες. Αν θέλετε, όμως, να μείνετε μακριά από τροφές που προκαλούν φλεγμονές, ίσως να θέλετε να περιορίσετε τις πιπεριές. Η Tavoularis σημειώνει ότι οι πιπεριές ανήκουν επίσης στα στρυχνοειδή, οπότε, όπως η μελιτζάνα, η ντομάτα και η πατάτα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αρθρίτιδας και πόνου στις αρθρώσεις.

Αρακάς

Αρακάς

Ο αρακάς είναι γλυκός, ζουμερός και πράσινος, άρα πρέπει να είναι υγιεινός. Λοιπόν, σύμφωνα με την καρδιολόγο και ειδικό στη διαχείριση βάρους, Dr. Luiza Petre, ο αρακάς μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινός όσο νομίζετε. «Τα μπιζέλια είναι γεμάτα πουρίνες, τις οποίες το σώμα διασπά σε ουρικό οξύ», λέει η ίδια. «Η προσθήκη μπιζελιών στη διατροφή σας μπορεί να επιδεινώσει την ουρική αρθρίτιδα και τη μειωμένη νεφρική λειτουργία».

Ραπανάκια

Ραπανάκι

Τα ραπανάκια, αν και αρκετά νόστιμα, δεν είναι κορυφαία στην ιεραρχία των υγιεινών λαχανικών. Εκτός του ότι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, τα ραπανάκια δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με άλλα λαχανικά. Επιπλέον, είναι γνωστό πως μεγάλες ποσότητες σε ραπανάκια προκαλούν στομαχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπερβολικών αερίων και του φουσκώματος, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για τις Λειτουργικές Γαστρεντερικές Διαταραχές. Λειτουργούν επίσης ως διουρητικά, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Μαρούλι iceberg

Μαρούλι

Αν βασίζεστε στο μαρούλι iceberg ως βάση για την αγαπημένη σας σαλάτα, ίσως ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε. Αν και σίγουρα δεν είναι ανθυγιεινό, το μαρούλι iceberg έχει λιγότερη θρεπτική αξία από άλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κλασικό μαρούλι και το μαρούλι romaine, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Sonya Angelone. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλύτερο από το τίποτα. «Αν σε κάποιον αρέσει μόνο το μαρούλι iceberg, είναι καλύτερο να τρώει αυτό από το να μην τρώει καθόλου μαρούλι», δήλωσε η ίδια.

Τσιπς λαχανικών

Λαχανικά

Αν και τα τσιπς λαχανικών μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά από τα συνηθισμένα πατατάκια, συνήθως δεν είναι. Οι βιταμίνες (όπως η Α και η C) που βρίσκονται στα λαχανικά εξαφανίζονται, όταν τα τσιπς λαχανικών υφίστανται επεξεργασία, οπότε στην πραγματικότητα δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία. Επιπλέον, τα συνηθισμένα πατατάκια λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και θερμίδες. Μόνο μία χούφτα τσιπς λαχανικών μπορεί να έχει περίπου 150 θερμίδες, δηλαδή το ίδιο με τα τσιπς πατάτας.

Αντ’ αυτού, η Dr. Petre προτείνει να φτιάξετε τα δικά σας τσιπς λαχανικών, ψήνοντας στο φούρνο λάχανο ή κολοκύθα με θαλασσινό αλάτι. «Αυτά γίνονται υπέροχα τσιπς και παρέχουν βιταμίνη Κ, C και ασβέστιο».

Ποια λαχανικά να επιλέξετε

Όταν επιλέγετε ποια λαχανικά να φάτε, επιλέξτε τα μη αμυλούχα λαχανικά. Επιλέξτε λαχανικά που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και γεμάτα φυτικές ίνες, καθώς αυτά τα λαχανικά θα επηρεάζουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα σας, ενώ παράλληλα θα σας παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Η Dr. Petre προτείνει επίσης να είστε λίγο περιπετειώδεις. «Κάθε εβδομάδα προσθέστε στη διατροφή σας ένα νέο λαχανικό, που είναι στην εποχή του», είπε. «Πειραματιστείτε με νέες συνταγές και βρείτε νέες, οικογενειακές, αγαπημένες συνταγές».