Ακόμα ένα σημαντικό βήμα έκανε η επιστήμη στο κομμάτι των μεταμοσχεύσεων χρησιμοποιώντας νεφρό χοίρου που συντηρεί έναν εγκεφαλικά νεκρό άνδρα. Τριάντα δύο ημέρες μετά τη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, το μόσχευμα εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, ανακοίνωσαν σήμερα επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως καταρρίφθηκε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ.

Ένας αναπνευστήρας έκανε την καρδιά του 57χρονου Μορίς Μίλερ να χτυπά και άλλα όργανα να λειτουργούν ενώ ο νεφρός του χοίρου βοηθά στο να παράγει ούρα. Το πείραμα σηματοδοτεί, μακράν, τον μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας του οργάνου ενός ζώου μέσα σε ένα άτομο, αν αφορά σε ένα άτομο που είναι κλινικά νεκρό.

Ένα γονίδιο στον χοίρο διαγράφηκε για να αποτρέψει το ανθρώπινο σώμα από το να αναπτύξει αμέσως μια ανοσολογική απόκριση στο ξένο όργανο. Ο Δρ. Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Langone του NYU, είπε ότι ελπίζει ότι δείχνοντας ότι ο νεφρός μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς σε ένα εγκεφαλικά νεκρό άτομο, θα «ανοίξει ο δρόμος» για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να εγκρίνει κλινικές δοκιμές σε ζωντανούς ανθρώπους. «Έχουμε πραγματικά μια πολύ καλύτερη εικόνα για το πώς το νεφρό χοίρου μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου νεφρού», είπε.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ δημοσίευσαν μια εργασία την Τετάρτη στο περιοδικό «JAMA Surgery» που δείχνει ότι ένας νεφρός χοίρου θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για μια εβδομάδα σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο. Μια τρίτη ομάδα, στο Πανεπιστήμιο του Maryland Medicine, χρησιμοποίησε την καρδιά ενός γουρουνιού για να κρατήσει στη ζωή έναν άνδρα από το Maryland για δύο επιπλέον μήνες το 2022, προτού υπέκυψε, πιθανότατα από έναν ιό που κόλλησε από τον χοίρο, μεταδίδει το usatoday.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Από αυτούς, σχεδόν 88.000 είναι νεφροπαθείς. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα όργανα (προς μεταμόσχευση) για όλους όσοι έχουν ανάγκη», λέει ο Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων στο NYU Langone.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον Δρ. Muhammad Mohiuddin, ελπίζει να βρει έναν δεύτερο ζωντανό άνθρωπο, πιο υγιή από ό,τι ήταν ο Bennett, πρόθυμος να δοκιμάσει μια καρδιά χοίρου. Αν και ο Mohiuddin είπε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πόσο θα ζήσει το άτομο, πιστεύει ότι κάποιος που ξεκινάει πιο υγιής θα τα πάει καλύτερα με μια καρδιά γουρουνιού. Για να πείσει τον FDA να εγκρίνει κλινικές δοκιμές για όργανα χοίρου, είπε, «πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένας ζωντανός ασθενής είναι ο καλύτερος τρόπος να το αποδείξουμε».