Το ράγισμα των αρθρώσεων είναι μια συνηθισμένη συνήθεια. «Σπάμε» τις αρθρώσεις στα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, της πλάτης, ακόμα και του αυχένα μας. Αλλά δεν το κάνουν όλοι για τον ίδιο λόγο. Κάποιοι το κάνουν για να εκτονώσουν την πίεση που νιώθουν στους ώμους ή τον αυχένα ή ως αντίδραση στο στρες. Μερικές φορές είναι απλώς θέμα συνήθειας. Αλλά υπάρχει, πράγματι, κάποιο όφελος από το να «τσάκισμα» τον αυχένα σας; Η απάντηση είναι ναι και όχι.

Το να κάνετε «κρακ» τον αυχένα σας απαλά και μόνο περιστασιακά, δεν θα σας βλάψει καθόλου. Αλλά αν το κάνετε λανθασμένα, πολύ συχνά ή πολύ δυνατά, μπορεί, στην πραγματικότητα, να σας προκαλέσει περισσότερο πόνο ή δυσφορία.

Τι είναι αυτό που προκαλεί το «κρακ»;

Όταν σπάτε τον αυχένα σας ή οποιαδήποτε άρθρωση του σώματός σας, οι κάψουλες γύρω από την άρθρωση τεντώνονται. Αυτές οι κάψουλες περιέχουν υγρό και η διάτασή τους επιτρέπει στο υγρό να ασκεί λιγότερη πίεση στην άρθρωση. Καθώς η πίεση μειώνεται, τα υγρά στην άρθρωση μετατρέπονται σε αέριο. Όταν το υγρό μετατρέπεται σε αέριο, ακούγεται ένας θόρυβος που σκάει. Αυτή η διαδικασία συνήθως δεν είναι επιβλαβής.

Στην περίπτωση του αυχένα, υπάρχουν διάφορα σύνολα αρθρώσεων που ονομάζονται αρθρώσεις των πλευρών. Αυτές οι αρθρώσεις βρίσκονται σε κάθε πλευρά του λαιμού. Όταν κάποιος τσακίζει τον αυχένα του, οι αρθρώσεις των πλευρών τεντώνονται, γεγονός που επιτρέπει την εξάπλωση του υγρού στην άρθρωση. Μόλις το υγρό γίνει αέριο, οι αρθρώσεις του αυχένα σκάνε.

Αυτό είναι που κάνει το ράγισμα του αυχένα να αισθάνεται σαν να απελευθερώνει την πίεση από την περιοχή του αυχένα.

Υπάρχει κάποιο όφελος από το «σπάσιμο» του αυχένα;

Το «κρακ» του αυχένα, ειδικά όταν γίνεται σωστά και όχι πολύ συχνά, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά, απελευθερώνοντας την πίεση στις αρθρώσεις σας.

Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι το να κάνετε «κρακ» τον αυχένα σας με έναν χειροπρακτικό, μπορεί να έχει θετική επίδραση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συνδέουν τους ήχους του σπασίματος με την απελευθέρωση της πίεσης και την επιτυχή ρύθμιση μιας άρθρωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, και μόνο το άκουσμα του ήχου του «κρακ» μπορεί να κάνει κάποιον να αισθανθεί καλύτερα, ακόμη και αν δεν απελευθερώθηκε πίεση ή η άρθρωση δεν ρυθμίστηκε καν πλήρως ή επιτυχώς. Αυτό είναι γνωστό ως «φαινόμενο placebo».

Το σπάσιμο του αυχένα, απελευθερώνει, επίσης, ενδορφίνες στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με το healthline.com. Οι ενδορφίνες παράγονται από την υπόφυση και απελευθερώνονται από το σώμα για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου. Όταν γίνεται «κρακ» στον αυχένα, απελευθερώνονται ενδορφίνες. Αυτό δίνει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Πόνος στον αυχένα

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το σπάσιμο του αυχένα με πολλή δύναμη, μπορεί να μην κάνει καλό στα νεύρα του αυχένα. Η ενόχληση ενός νεύρου, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και να καταστήσει δύσκολη ή αδύνατη την κίνησή του.

Το πολύ δυνατό σπάσιμο του αυχένα μπορεί, επίσης, να καταπονήσει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις, αλλά και τις ίδιες τις αρθρώσεις. Όταν οι μύες ή οι αρθρώσεις καταπονούνται, η κίνηση του αυχένα μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία.

Το αίσθημα που νιώθει κάποιος πως πρέπει να κάνει «κρακ» συχνά στον αυχένα του, μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερκινητικότητας. Αυτό συμβαίνει όταν η άρθρωση έχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης από το φυσιολογικό.

Όταν ενδίδει κάποιος σε αυτή την ανάγκη, οι σύνδεσμοι στις αρθρώσεις μπορεί να τεντωθούν μόνιμα. Αυτό ονομάζεται «διαρκής αστάθεια». Όταν συμβαίνει αυτό, οι αρθρώσεις του αυχένα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.

Ο λαιμός φιλοξενεί πολλά σημαντικά αιμοφόρα αγγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πολύ σκληρό ή πολύ συχνό ράγισμα του αυχένα, μπορεί να τρυπήσει ένα από αυτά τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει θρόμβωση του αίματος, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Παρόλο που το ράγισμα του αυχένα σας, μπορεί να σας ωφελήσει με διάφορους τρόπους, θα πρέπει πάντα να μιλήσετε για αυτό με το γιατρό ή το χειροπρακτικό σας πριν το κάνετε. Μπορούν να σας συμβουλεύσουν για το αν είναι ασφαλές για εσάς και να σας προτείνουν άλλες επιλογές για ανακούφιση