Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (08/06) από τον ΕΟΔΥ. Ο Ηλίας Μόσιαλος, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων θέλησε να εφιστήσει την προσοχή των πολιτών σε έξι βασικά σημεία.

Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση σημειώνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στον προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Αναλυτικά ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε: «Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας. Αλλά να θυμίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:

  • Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής
  • Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
  • Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
  • Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
  • Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
  • Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση».