Μία σημαντική ανακάλυψη για την σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορεί να οδηγήσει μελλοντική θεραπεία, έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, αφού μέσω της μεταμόσχευσης κυττάρων, κατάφεραν και αντέστρεψαν τα συμπτώματα της νόσου.

Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, η έρευνα έγινε σε 24 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, στους οποίους οι γιατροί ακολούθησαν την θεραπεία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Atara Biotherapeutics του Σαν Φρανσίσκο και εμφύτευσαν «Τ- κύτταρα», τα οποία προέρχονται από τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες.

Στόχος των εμφυτευμένων κυττάρων, ήταν να στοχεύσουν τον ιό, που μπορεί να προκαλέσει «αδενικό πυρετό», κι αυτός με τη σειρά του να οδηγήσει στην εμφάνισης της ασθένειας. Έτσι, σε περίπου 20 ασθενείς βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας τους μετά από ένα χρόνο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τον independent.co.uk, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενθαρρυντικά, όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες, όπως και τυχαίες δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι φέρνει αποτελέσματα η συγκεκριμένη μέθοδος.

Συγκεκριμένα, η δοκιμή Φάσης Ι δεν δοκιμάστηκε έναντι μιας μεταβλητής ελέγχου, με τους ερευνητές να παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκληθούν από το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου.

Χαρακτηριστικά, η Clare Walton, επικεφαλής της έρευνας στο Multiple Sclerosis Society UK, είπε στο New Scientist, πως «είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν δει βελτιώσεις στο MTR. Όμως έχουμε δει θεραπείες να φαίνονται ελπιδοφόρες στη φάση Ι ή ακόμα και στη φάση ΙΙ, αλλά στη συνέχεια, όταν κάνουμε τις μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές, δεν δείχνουν κανένα αποτέλεσμα».

Μάλιστα, οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τόνισαν ότι η μελέτη τους διεξήχθη σε μικρό δείγμα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της ασθένειας από τους ειδικούς, η οποία, επί του παρόντος, είναι ανίατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φάρμακα.