Νέες μελέτες για τον κορονοϊό και τα εμβόλια δείχνουν πως η τρίτη ενισχυτική δόση ενδέχεται να προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από σοβαρή νόσηση ή θάνατο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα μειωμένες αποδόσεις στον αριθμό των πρόσθετων δόσεων», δήλωσε ο John Wherry, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια σύμφωνα με τους nytimes και πρόεσθε ότι «αν και τα άτομα άνω των 65 ετών ή με υψηλό κίνδυνο ασθένειας μπορεί να ωφεληθούν από μια τέταρτη δόση εμβολίου, μπορεί να είναι περιττή για τους περισσότερους ανθρώπους».

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα πως η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποφεύγει τα αντισώματα, τα οποία παράγοντα μετά από τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, ωστόσο μία τρίτη δόση με εμβόλια mRNA (Pfizer ή Moderna) βοηθάει τον οργανισμό να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη ποικιλία αντισωμάτων. Σημειώνεται – σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που επικαλούνται οι nytimes- ότι αυτά τα αντισώματα θα ήταν δύσκολο για οποιαδήποτε παραλλαγή του ιού να τα αποφύγει.

Πρόσφατα ο ΕΜΑ είχε αναφερθεί στην 4η δόση, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να κάνουμε κάθε 3-4 μήνες αναμνηστικές δόσεις»

«Το ανοσοποιητικό μπορεί να καταστρέφει τον ιό για πολλούς μήνες ή και χρόνια»

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό

«Εάν οι άνθρωποι εκτίθενται σε μια άλλη παραλλαγή όπως είναι η Όμικρον, τώρα έχουν κάποια επιπλέον πυρομαχικά για να την καταπολεμήσουν», είπε η Δρ. Julie McElrath, λοιμωξιολόγος και ανοσολόγος στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.

Οι nytimes σημειώνουν πως σύμφωνα με τέσσερις νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά τον περασμένο μήνα, άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να θυμούνται και να καταστρέφουν τον ιό για πολλούς μήνες, αν όχι για χρόνια.

Τα εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται «Τ κύτταρα» που παράγονται μετά τον εμβολιασμό από τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax – είναι περίπου 80% αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Όμιρκον. Μάλιστα, δεδομένου ότι η Όμικρον μπορεί να έχει κι άλλες μεταλλάξεις, είναι πολύ πιθανό τα Τ κύτταρα να εξαπολύσουν την ίδια ισχυρή επίθεση και σε οποιαδήποτε μελλοντική παραλλαγή.